Γιούνκερ: Συμφωνήθηκε ο τρόπος βοήθειας της Ελλάδας, σε περίπτωση ανάγκης

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010 20:26
UPD:20:36
EPA/OLIVIER HOSLET

Οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει σχετικά με τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν για την οικονομική βοήθεια της Ελλάδας σε περίπτωση ανάγκης, δήλωσε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Θα τελειοποιήσουμε τις συμφωνίες που έχουμε αλλά η επιλογή του μέσου δεν θα είναι μία δύσκολη στιγμή» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ για την Ελλάδα.

Ωστόσο, «δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση των μέσων που απαιτούνται», πρόσθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι το σενάριο μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν θα πρέπει να εξετάζεται σήμερα.

Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δήλωσε ακόμη ότι οποιαδήποτε ενίσχυση προς την Ελλάδα θα πρέπει να είναι «συντονισμένη», σημειώνοντας ότι αυτό αποκλείει ένα «ευρωπαϊκό μέσο», όπως τα ευρωομόλογα, που εκδίδονται από τις διάφορες χώρες.

Αντίθετα, η διμερής βοήθεια από ορισμένες χώρες θα εξετάζονται και θα πρέπει να είναι «συντονισμένες» σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος της ΕΕ Βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη Σύνοδο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα.

Οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες υπογράμμισαν ότι η σημερινή συμφωνία έχει επί της ουσίας το χαρακτήρα ενός διπλού δρόμου όπου από τη μία πλευρά η Ελλάδα θα δείξει την υπευθυνότητά της λαμβάνοντας ενδεχομένως πρόσθετα μέτρα για τη δημοσιονομική της εξυγίανση και η ΕΕ θα δείξει την αλληλεγγύη της, ενισχύοντας, ενδεχομένως, οικονομικά την Ελλάδα εάν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ανέφερε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου έγινε σήμερα μια «ειλικρινής συζήτηση» η οποία κατέληξε σε μία «άνετη συμφωνία». Και οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες ανέφεραν ότι τα όποια σχέδια οικονομικής ενίσχυσης θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων στο επίπεδο των υπουργών οικονομίας της ζώνης του Ευρώ και της ΕΕ και σε γενικές γραμμές εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τη σημερινή συμφωνία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα