Θετική πρόβλεψη για την οικονομία της Ευρωζώνης

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010 07:53

Στο 0,4% υπολογίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στις χώρες της Ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα. Πάντως τα δημοσιονομικά προβλήματα σε μέλη της ζώνης του Ευρώ απειλούν να επισκιάσουν τη συνολική εικόνα της οικονομίας.

Η ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων για το ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη γίνεται εν μέσω ενδείξεων για νέες οικονομικές ανισότητες μεταξύ των χωρών-μελών. Την ώρα που οι μεγαλύτερες οικονομίες - της Γερμανίας και της Γαλλίας - βρίσκονται στο δρόμο της ανάκαμψης, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία προσπαθούν να βελτιώσουν την εικόνα των δημοσιονομικών τους, με τη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους.

Επιπλέον ανησυχίες προκαλούν οι εκτιμήσεις ότι η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, αντιμετωπίζει προβλήματα ανταγωνιστικότητας, μετά τη δραματική ύφεση της οικονομικής ανάπτυξης τον περασμένο χρόνο.

Πρόκληση για την Ευρωζώνη θεωρείται η αντιμετώπιση της ανεργίας, αφού η αύξηση του αριθμού των ανέργων μπορεί να πλήξει την κατανάλωση και κατά συνέπεια να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάκαμψης κατά το 2010.

Το ποσοστό των ανέργων στην Ευρωζώνη ξεπέρασε το 10% το Δεκέμβριο, για πρώτη φορά μετά την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα