«Απίθανο» να ληφθούν σαφείς αποφάσεις για Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα

Δηλώσεις πηγών της ΕΕ στο Reuters
Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010 14:14

Στη συνάντηση της Δευτέρας πιθανόν να εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ωστόσο δεν θα αποκαλύψουν λεπτομέρειες, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγή της ΕΕ.

«Πρέπει να κρατήσουμε την αγορά σε αγωνία (για τις κινήσεις μας)», φέρεται να δήλωσε η πηγή, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί πιστεύουν ότι η Ευρωζώνη δεν πρέπει να έχει ένα αυτόματο σύστημα για να βοηθάει χώρες όπως η Ελλάδα και θα πρέπει να διατηρεί της αγορές σε αγωνία.

Εκτίμησε επίσης ότι η Ελλάδα είναι απίθανο να αντιμετωπίσει αιτήματα για επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα φέτος, ωστόσο, ίσως απαιτηθεί μεγαλύτερη προσπάθεια το 2011-12.

Νωρίτερα, κυβερνητική πηγή της ΕΕ είχε δηλώσει στο πρακτορείο ότι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Ecofin είναι απίθανο να λάβει σαφείς αποφάσεις για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, εκτιμώντας ωστόσο ότι οι τυχόν δυσμενείς αντιδράσεις από τις αγορές θα μπορούσε να οδηγήσουν σε άμεσες αποφάσεις οποιαδήποτε στιγμή.

«Δεν θα περίμενα τίποτα (συγκεκριμένο για οικονομική βοήθεια) στο Ecofin την επόμενη εβδομάδα», είπε η πηγή. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο των Ελλήνων τώρα. Έχουν διαδηλώσεις στη χώρα, έχουν παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που η αγορά, όπως και η Κομισιόν το βλέπουν με κριτική ματιά, πρέπει να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους.»

Εκτίμησε, πάντως, ότι «αν η αγορά αντιδράσει επιθετικά, αν η πίεση στα ελληνικά ομόλογα γίνει τεράστια, τότε μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα». «Η αφορμή για πιθανή οικονομική βοήθεια θα είναι η αντίδραση της αγοράς και το κατά πόσο θα αυξήσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας.»

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα