Τριπλές εξετάσεις για την ελληνική οικονομία

Στη συνεδρίαση του Ecofin
Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2010 08:00
UPD:15:59

Τριπλές εξετάσεις θα περάσει η Ελλάδα κατά τη συνεδρίαση του Ecofin την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η πρώτη εξέταση θα αφορά τον έλεγχο από το συμβούλιο των υπουργών του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης όπου κρίσιμο σημείο θα αποτελέσουν οι παρατηρήσεις με τις οποίες θα το συνοδεύσουν οι υπουργοί Οικονομίας των κρατών μελών της Ε.Ε.

Η δεύτερη εξέταση θα αφορά την ένταξη της Ελλάδα στο καθεστώς της παραγράφου 9 του άρθρου 126 της συνθήκης της Λισαβόνας που περιγράφει την ένταξη της χώρας μέλους σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται αν το κράτος έχει μπει σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος και δεν έχει πάρει έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα για τη διόρθωσή του.

Η τρίτη εξέταση της ελληνικής οικονομίας αφορά στο πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για το οποίο η Ελλάδα θα εξεταστεί τον Ιούνιο από την Ε.Ε.

Στα θέματα της συνόδου του Ecofin περιλαμβάνεται και η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα θα είναι η διαδικασία για την ενσωμάτωση της οδηγίας των υπηρεσιών στα εθνικά δίκαια και η μέθοδος υλοποίησής της πανευρωπαϊκά.

Η οδηγία θα έπρεπε να έχει ενσωματωθεί στο δίκαιο των κρατών μελών από το τέλος του 2009, κανόνα τον οποίο έχει ήδη παραβεί η Ελλάδα και γι' αυτό έχει κινηθεί διαδικασία από την Ε.Ε. κατά της χώρας μας.

Επίσης θέμα θα αποτελέσει και η πλήρωση της θέσης αντιπροέδρου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κ. Λουκά Παπαδήμου του οποίου λήγει η θητεία, τον Ιούνιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα