«Κύριο θέμα του Ecofin η ελληνική οικονομία»

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2010 22:41

Μεταξύ των κύριων θεμάτων, τα οποία συζητήθηκαν στη διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ήταν η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την προεδρεύουσα υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας Ελενα Σαλγκάδο και το νέο Επίτροπο, αρμόδιο για Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν.

Ειδικότερα, η κ. Σαλγκάδο ανέφερε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι το πιο περίπλοκο θέμα και ότι συζήτησαν γι' αυτό τόσο στο χθεσινό Eurogroup όσο και στο σημερινό Ecofin .

Όπως γνωστοποίησε η Ισπανίδα Υπουργός, συζήτησαν την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2010-2013 και υιοθέτησαν την απόφαση να ενημερώσουν την Ελλάδα για την ανάγκη να λάβει μέτρα με στόχο να διορθώσει την κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος σύμφωνα με το άρθρο 126 παρ. 9 της Συνθήκης.

Σημείωσε επίσης ότι προσδιορίστηκαν μία σειρά από μέτρα που έχουν ως στόχο τη μείωση του υπερβολικού ελλείμματος έως το 2012 και την πραγματοποίηση μιας ουσιαστικής διαρθρωτικής μεταρρύθμισης.

Επιπλέον η κ. Σαλγκάδο δήλωσε ότι το Συμβούλιο αποφάσισε για πρώτη φορά να προβεί σε σύσταση στη βάση του άρθρου 121 παρ. 4 της Συνθήκης, που αναφέρει ότι «εάν ένα κράτος -μέλος θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, τότε η Επιτροπή μπορεί να απευθύνει προειδοποίηση ενώ το Συμβούλιο μπορεί να προβεί σε συστάσεις».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Ολι Ρεν ανέφερε ότι έχουν παρθεί τρεις σημαντικές αποφάσεις, αναφορικά με το υπερβολικό έλλειμμα της Ελλάδας και τις συστάσεις που στόχο έχουν τη διόρθωσή του.

«Θέλω να πω ότι αναγνωρίζουμε τα τολμηρά μέτρα, που έχει πάρει μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση και την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει το πρόγραμμα σταθερότητας καθώς και να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα, εάν χρειαστεί, με στόχο να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 4% μέσα στο 2010», τόνισε.

«Η Επιτροπή θα βρίσκεται επιτόπου στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, αυτή ή την άλλη εβδομάδα, με εμπειρογνώμονες από την ΕΚΤ και εκπροσώπους του ΔΝΤ, με στόχο να επαληθεύσει την εφαρμογή και τα αποτελέσματα των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας από τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου», πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος συνέχισε λέγοντας ότι θα ήθελε να αναφερθεί στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup που υιοθετήθηκε από το σημερινό Ecofin σύμφωνα με την οποία «στο βαθμό που υλοποιηθούν οι κίνδυνοι που αφορούν το έλλειμμα και τους προβλεπόμενους στόχους, τότε η Ελλάδα θα ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα έως τα μέσα Μαρτίου με στόχο να εκπληρώσει το στόχο της μείωσης του ελλείμματος κατά 4% μέσα στο 2010».

«Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι ότι μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξεπεράσει τη δύσκολη περίοδο αρκεί και η ίδια να είναι πρόθυμη να βοηθήσει τον εαυτό της με αποφασιστικές ενέργειες», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε και αφορούσε την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, ο κ. Ρεν είπε ότι θα ήθελε να αναφερθεί στη δήλωση που έκαναν οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων κατά το άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα ότι «όλα τα κράτη -μέλη θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αποφασιστική και συντονισμένη δράση για να στηρίξουν την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης αν χρειαστεί».

Δήλωσε επίσης ότι αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν, η Ε.Ε. έχει στη διάθεσή της τρόπους και μηχανισμούς για να το επιτύχει. «Εάν προκύψει τέτοιο θέμα, τότε η Επιτροπή είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή ένα Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Συντονισμού τέτοιου είδους ενεργειών» είπε.

Διευκρίνισε δε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε οποιαδήποτε οικονομική υποστήριξη όπως άλλωστε τονίστηκε και από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων την προηγούμενη εβδομάδα».

Σε ό, τι αφορά στα στατιστικά στοιχεία ο κ. Ρεν τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί χθες η Επιτροπή υιοθέτησε μία πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου, με τον οποίο θα επιφέρονται αλλαγές στην ποιότητα των στατιστικών στοιχείων που παρέχουν τα κράτη- μέλη, με στόχο επίσης να δοθούν ελεγκτικές εξουσίες στην Εurostat και εξέφρασε την ελπίδα τόσο το Συμβούλιο όσο και το Κοινοβούλιο να εγκρίνουν αυτή την πρόταση.

Τέλος αναφερόμενος στο θέμα των «currency swaps» ο Επίτροπος δήλωσε ότι ζητήθηκε από τις ελληνικές αρχές από το περασμένο Σάββατο να παράσχουν εξηγήσεις σχετικά και ότι τους δόθηκε γι' αυτό προθεσμία μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου.

Είπε επίσης ότι χρειάζεται να γίνει μία επισταμένη έρευνα γι' αυτό το ζήτημα και διαβεβαίωσε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλιστεί ότι γίνονται σεβαστοί οι νόμοι και οι κανονισμοί.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα