Εντείνεται ο φόβος των επενδυτών ότι η Ισπανία θα είναι ο επόμενος «αδύναμος κρίκος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που ο Χοσέ Θαπατέρο επιρρίπτει ευθύνες στους «κερδοσκόπους» για τα δεινά της χώρας του. Ταυτόχρονα, πηγές προσκείμενες στον Ισπανό πρωθυπουργό έχουν κάνει νύξεις για «πλεκτάνη του αγγλοσαξονικού Τύπου εις βάρος του ευρώ».
Με μια πρώτη ματιά, η Ισπανία φαίνεται να βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από τα υπόλοιπα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας (PIIGS), δεδομένου ότι το δημόσιο χρέος της κυμαίνεται στο 60% του ΑΕΠ και είναι συγκρίσιμο με το αντίστοιχο βρετανικό, γαλλικό και γερμανικό. Υγιή εικόνα παρουσιάζει, παράλληλα, και ο τραπεζικός της κλάδος, ο οποίος δεν γνώρισε την κρίση άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Παρότι οι φόβοι για εξάπλωση της κρίσης στα μεσογειακά κράτη της Ευρώπης έχουν κάνει τις αγορές αδικαιολόγητα ευμετάβλητες, η διευρυμένη ανησυχία για την ισπανική οικονομία δεν είναι αδικαιολόγητη. Η αχίλλειος πτέρνα της Ισπανίας είναι το δημοσιονομικό της έλλειμμα, το οποίο έχει ανέλθει στο 12% σχεδόν, συναγωνιζόμενο επάξια το έλλειμμα της χώρα μας.
Μπορεί οι αγορές να μην ανησυχούν για την Ισπανία όσο για την Ελλάδα στην παρούσα φάση, η τιμή των εκδόσεων ισπανικού δημοσίου όμως έχει κάνει άλματα τις τελευταίες εβδομάδες. Εάν δεν επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, το δημόσιο χρέος της χώρας θα καταστεί πολύ σύντομα μη βιώσιμο. Τη σταθερότητα της χώρας αποτελεί σοβαρά και η καλπάζουσα ανεργία, η οποία αγγίζει το 20%, την ώρα που η ισπανική οικονομία θεωρείται μια οικονομία υψηλού κόστους και χαμηλής παραγωγικότητας.
Σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, «από οικονομικής πλευράς, στην καρδιά της κρίσης βρίσκεται η Ισπανία, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη». Από την άλλη, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τα οικονομικά ζητήματα, Χοακίν Αλμούνια, έχει προειδοποιήσει ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ισπανία είναι αντίστοιχα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.