ΥΠΟΙΚ: «Νόμιμη» η συμφωνία με τη Goldman Sachs

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010 16:22
UPD:16:30

Νόμιμη και συμβατή με τους κανόνες της Eurostat είναι η συμφωνία νομισματικής συναλλαγής που είχε συνάψει η Ελλάδα με την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs το 2001, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

«Η συναλλαγή ήταν νόμιμη και συμβατή με τους κανόνες της Eurostat», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ μιλώντας σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την Ελλάδα να δώσει εξηγήσεις για την εν λόγω συμφωνία, η οποία είχε βοηθήσει τότε τη χώρα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΟΝΕ και να ενταχθεί σε αυτή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα New York Times, η συναλλαγή ονομάστηκε «Αίολος», κρατήθηκε μυστική και βοήθησε την Ελλάδα να εμφανίσει μείωση του δημόσιου χρέους στον προϋπολογισμό εκείνου του έτους. Ανάλογη συναλλαγή με το όνομα «Αριάδνη» είχε γίνει ένα χρόνο νωρίτερα (2000).

Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα παραιτήθηκε από μελλοντικά δικαιώματα σε τέλη αεροδρομίων ή κέρδη από τυχερά παιχνίδια για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, ο επενδυτικός όμιλος εισέπραξε από τη χώρα μας 300 εκατ. ευρώ.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι παρόμοια συμφωνία φαίνεται να πρότεινε ο όμιλος Goldman Sachs στην Ελλάδα και τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο πριν η Αθήνα βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομικής ανησυχίας, πρόταση που όμως απερρίφθη από την ελληνική κυβέρνηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα