Οξεία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή πυροδότησε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία.
Οι τόνοι ανέβηκαν με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση του απολογισμού και ισολογισμού του κράτους για το 2008,το οποίο υπερψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της κυβέρνησης.
Από την πλευρά της κυβέρνησης τόσο ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, υπεραμύνθηκαν της πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα βήμα προς τη διαφάνεια, τον έλεγχο και τη λογοδοσία, ώστε να αποκατασταθεί το έλλειμμα αξιοπιστίας της Ελλάδας.
Αντιρρήσεις εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταλογίζει στην κυβέρνηση προσπάθεια αποπροσανατολισμού, ενόψει νέου πακέτου επώδυνων μέτρων.
Yποστήριξε ακόμη ότι θα ξεκινήσει ένας κύκλος εσωστρέφειας για τη χώρα, ενώ σημείωσε ότι θα εξεταστούν και τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ από το 1980.
Επίθεση στα δύο μεγάλα κόμματα εξαπέλυσε το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι έχουν στήσει σκόπιμα ένα δικομματικό παιχνίδι, πίσω από το οποίο κρύβουν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους.
Με τη σειρά του ο ΛΑΟΣ έκανε λόγο για «κακή στιγμή και κακή εικόνα της χώρας να ανοίξει τώρα θέμα με τους διαχρονικά «μπαταχτσήδες», ενώ η έρευνα θα μπορούσε να γίνει σε επίπεδο ποινικής δικαιοσύνης».
Για «προσπάθεια πόλωσης του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ ώστε να μην έρχονται στο προσκήνιο οι πελώριες ευθύνες τους για την κοινωνική κατεδάφιση» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης διαβεβαίωσε ότι όλες οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ είναι στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποκατασταθεί το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας, αλλά και να αξιολογηθούν οι πρακτικές του παρελθόντος, που οδήγησαν στη σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση.
Επιτέθηκε δε στη ΝΔ υπογραμμίζοντας ότι με τη διακυβέρνησή της κλόνισε την αξιοπιστία της χώρας. Γι' αυτό, υποστήριξε, και δεν μπορεί να εγκαλεί τη σημερινή κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες που παίρνει.
«Πέρα από τις δημοσιονομικές δυσκολίες, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας. Όταν σε αμφισβητούν κατά πρόσωπο κι έξω και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό τροφοδοτεί ακραία και εξωπραγματικά σενάρια. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πειστούν από τα αποτελέσματα που θα έχουμε ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει κατά γράμμα αυτά που προβλέπονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και, σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται και τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Η έλλειψη αξιοπιστίας είναι ένα στίγμα που ταλανίζει τη χώρα και είναι δύσκολο να εξαφανιστεί», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σαχινίδης.
Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι στο ΠΑΣΟΚ χρόνια υπάρχουν διαφορετικές γραμμές, ενώ επέκρινε τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι με τις δηλώσεις τους έδωσαν μήνυμα στις αγορές να βαράνε την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο.
Ταυτόχρονα τόνισε ότι η κυβέρνηση, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αντί να είχε πιάσει το χέρι βοηθείας που σύσσωμη η αντιπολίτευση και κυρίως η αξιωματική, της δίνει - ώστε ενωμένοι να βοηθήσουν όλοι να βγει η χώρα από το αδιέξοδο - έρχεται να εφαρμόσει ερασιτεχνικές πολιτικές, συστήνοντας εξεταστικές επιτροπές.
«Είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει από τα μέτρα που προετοιμάζει και τα οποία είναι σε πλήρη αντίθεση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Κάλεσε δε την κυβέρνηση να διαψεύσει αν θα αυξήσει το ΦΠΑ στο 21% και στο 15% στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και ότι μπορεί να καταργήσει τον 14ο μισθό.
«Αιδώς Αργείοι. Ντροπή, Φαρισαίοι υποκριτές της ΝΔ για την κατάντια στην οποία οδηγήσατε τη χώρα. Και έρχεστε στη Βουλή με θράσος να γίνετε τιμητές της αξιοπιστίας της χώρας», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής και πρόσθεσε: «δεν δεχόμαστε μαθήματα υπευθυνότητας από αυτούς που λένε όχι στην Εξεταστική για την οικονομία, για να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι, στη σύγχυση, στον αποπροσανατολισμό και στην ταύτιση, την οποία κάποιοι επιχειρούν προκειμένου να ισοπεδώσουν τους πάντες σε ένα πολιτικό σύστημα που έχει ανάγκη μια νέα αρχή».
Συνεχίζοντας, ο κ. Παπουτσής, αφού έκανε λόγο για έλλειψη μηχανισμού αντίδρασης της ΟΝΕ σε περιόδους κρίσης, αλλά και υποστήριξης των κρατών της σε περιόδους ύφεσης, επεσήμανε ότι η πρόταση για Εξεταστική δεν γίνεται γενικώς και αορίστως, αλλά γιατί η παραποίηση οικονομικών στοιχείων προκάλεσε την σημερινή διεθνή κατακραυγή.
«Αυτά τα στοιχεία έχουν πίσω τους εντολές, υπάρχουν πολιτικές επιλογές κυβέρνησης και υπουργών, έχουν ονοματεπώνυμο», τόνισε.
«ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι υπεύθυνοι στο παιχνίδι αυτό του αποπροσανατολισμού. Ενώ λεκτικά τσακώνονται για το ποιος ευθύνεται περισσότερο ή λιγότερο και οι δυο συμφωνούν στο αντιλαϊκό τσουνάμι. Στο όνομα της ΕΕ ποδοπατάτε τον ελληνικό λαό βάζοντας τον στο κρεβάτι του Προκρούστη», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Εμείς διαφωνούμε στο να ανοίξει τη δεδομένη στιγμή, με Εξεταστική, αυτό το μεγάλο ζήτημα για τα οικονομικά στοιχεία. Η συγκεκριμένη στιγμή είναι κακή για τη χώρα και την εικόνα της προς τα έξω. Μπορεί η έρευνα να γίνει σε επίπεδο ποινικής δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση παίρνει μεγάλο ρίσκο. Δεν είναι δεδομένο το πως θα αντιδράσουν οι ξένοι οίκοι. Αν θα το δουν θετικά ή θα πουν ότι διαχρονικά στην Ελλάδα είναι «μπαταχτσήδες», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.
«Έρχεται νέο πακέτο μέτρων. Στο φαύλο αυτό κύκλο θα είναι και ο 14ος μισθός. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πάει να κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει από τις κοινωνικές κατακτήσεις. Αυτή είναι η αδιέξοδη πολιτική σας, που είναι σε ευθεία γραμμή με των προηγούμενων κυβερνήσεων. Γι' αυτό και με ένα ευτελή και κακότεχνο τρόπο κάνετε μαζί με ΝΔ κίνηση πόλωσης, ώστε να μην έρχονται το προσκήνιο οι πελώριες ευθύνες σας για την κοινωνική κατεδάφιση και την ιδιότυπη κατοχή που οδηγήσατε τη χώρα», τόνισε, τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ