Βουλγαρία: Προβλέψεις για τις τιμές των κατοικιών

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010 19:45

Στις αρχές του 2010 το μέσο επίπεδο των τιμών των κατοικιών στη Βουλγαρία θα προσεγγίσει το «ναδίρ», στους αμέσως επόμενους μήνες οι τιμές θα σταθεροποιηθούν και κατόπιν θα αρχίσουν εκ νέου να αυξάνονται με αποτέλεσμα στα τέλη του έτους να διαμορφωθούν σε επίπεδα υψηλότερα κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση με αυτά στα τέλη του 2008, υποστηρίζει ο διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Aristo, κ. Τιχομίρ Τσακόβ.

Οι προβλέψεις του βασίζονται στα σχετικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Βουλγαρίας, βάσει των οποίων οι μέσες τιμές των υφιστάμενων κατοικιών αυξήθηκαν, για πρώτη φορά μετά από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, σε τέσσερις πρωτεύουσες νομών στο τρίτο τρίμηνο του 2009, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν σε 12 πρωτεύουσες νομών.

«Αυτό μας επιτρέπει να προβλέψουμε πως υπό την προϋπόθεση της απουσίας ξαφνικών μεταβολών της οικονομικής κατάστασης οι μέσες τιμές στη χώρα στις αρχές του 2010 θα προσεγγίσουν το ναδίρ», επισημαίνει ο κ. Τσακόβ, προσθέτοντας πως μεταξύ των ευνοϊκών παραγόντων που θα τροφοδοτήσουν την ανάκαμψη των τιμών περιλαμβάνεται η έστω και μικρή υποχώρηση των επιτοκίων δανεισμού και η μείωση της προσφοράς ποιοτικών κατοικιών.

Οι παραπάνω προβλέψεις κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση με αυτές ορισμένων άλλων μεγάλων «παικτών» της βουλγαρικής αγοράς ακινήτων, όπως η Colliers, η Adres και η Foros, σύμφωνα με τις οποίες οι τιμές των κατοικιών θα συνεχίσουν να υποχωρούν στο πρώτο εξάμηνο του 2010 έως και 10%, ενώ θα σταθεροποιηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα