Ειδικό πρόγραμμα στήριξης από την ΕΕ ζητούν οι κλωστοϋφαντουργίες

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010 21:56

Την εκπόνηση ειδικού προγράμματος στήριξης των επιχειρήσεων της κλωστοϋφαντουργίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων προγραμμάτων που διεκδίκησαν και κέρδισαν η Ισπανία και η Πορτογαλία, ζήτησαν από την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.

Από την πλευρά της η υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους του κλάδου να καταθέσουν τις αναλυτικές προτάσεις τους στους συμβούλους της για να εξεταστεί εάν υπάρχουν περιθώρια ένταξης του κλάδου στο ΕΣΠΑ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελευθέριος Κούρταλης, αφού παρουσίασε την κατάσταση του κλάδου, υπογραμμίζοντας τη βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια κάλεσε την πολιτική ηγεσία να μην ασχολείται περιστασιακά με την κλωστοϋφαντουργία και μόνο όταν μια επιχείρηση βρίσκεται σε διαδικασία «λουκέτου», αλλά να λάβει μέτρα για την επιβίωση ολόκληρου του κλάδου.

Η αναφορά αυτή του κ. Κουρταλή σχετίζεται με την υπόθεση του ομίλου Λαναρά, καθώς το υπουργείο Οικονομίας αναζητεί τρόπους επίλυσης κυρίως του εργασιακού προβλήματος που έχει προκύψει. Μάλιστα χθες η κ. Κατσέλη συναντήθηκε με εκπροσώπους των πρώην εργαζομένων στην επιχείρηση Λαναρά.

Στο υπόμνημα που παραδόθηκε στην κ. Κατσέλη προτείνεται μεταξύ άλλων:

- Ρύθμιση σε μακροπρόθεσμη βάση των τραπεζικών υποχρεώσεων και άρση χρηματοδοτικών περιορισμών των επιχειρήσεων του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας.

- Παροχή κρατικής εγγύησης προς τις Τράπεζες για χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις του κλάδου για κεφάλαιο κίνησης ή επενδύσεις.

- Την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης των δυνατοτήτων και προοπτικών του κλάδου για τη χάραξη μιας συνολικής στρατηγικής προς την Ε.Ε., έτσι ώστε να μπορέσει η πολιτεία, να επιδιώξει την έγκριση από τις Βρυξέλλες για την ενίσχυση της ελληνικής κλωστ/ργίας δια μέσου κοινοτικών αλλά και εθνικών πόρων.

- Υποστήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου κατά το πρότυπο άλλων χωρών της Ε.Ε. Όπως συνέβη με την Ισπανία (2008), η οποία πέτυχε ειδικά κίνητρα για τις επιχ/σεις του κλάδου με την έγκριση της Ε.Ε., αλλά και με την Πορτογαλία, (2009), την Ιταλία και τη Τουρκία που πήραν μέτρα για την προστασία και την ενδυνάμωση της εγχώριας κλωστ/ργίας τους.

- Επιδότηση των θέσεων εργασίας και όχι της ανεργίας με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για μια τριετία 2010-2013 για την κλωστοϋφαντουργία ώστε να καταστεί ανταγωνιστικός και εξωστρεφής ο κλάδος.

- Σε περίπτωση μειωμένης λειτουργίας, κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των εργαζομένων μέσω προγραμμάτων κατάρτισης, όπως θεσπίζουν άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα