Εκτιμήσεις για αύξηση 6-7% της επιβατικής κίνησης στο «Ελ. Βενιζέλος»

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2002 17:17

Τα καθήκοντα του ανέλαβε επίσημα σήμερα ο νέος Γενικός Διευθυντής της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ», ο Ολλανδός Αλφρεντ Βαν Ντερ Μιρ, που αντικαθιστά τον Γερμανό Ματθίας Μίτσερλιχ.

Στην εκδήλωση που έγινε με την ευκαιρία αυτή, ο πρόεδρος της εταιρείας, Κωστής Βαϊτσος δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις τελών, «αλλά γίνεται προσπάθεια μέσω της διεύρυνσης του κύκλου εργασιών να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να υπάρξει μείωση των τελών».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για το 2002, σε ό,τι αφορά την επιβατική κίνηση, αναμένεται να διακινηθούν περίπου 11,6 εκατομμύρια πελάτες, ενώ στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του αεροδρομίου διακινήθηκαν 12,2 εκατομμύρια επιβάτες από 170.000 πτήσεις.

Η μείωση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Βαϊτσο, οφείλεται στην πτώση που παρουσίασε η κίνηση στον τομέα των αερομεταφορών, μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι στο χειμερινό πρόγραμμα του αεροδρομίου, που αρχίζει στις 28 Οκτωβρίου, προβλέπονται 100 πτήσεις επιπλέον την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Βαϊτσο, παρατηρείται σταδιακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης. Τον Οκτώβριο σημειώνεται αύξηση της τάξης του 10%. Οι προοπτικές για το 2003 διαγράφονται θετικές, καθώς αναμένεται μια περαιτέρω αύξηση της τάξης του 6 - 7%, εάν δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές σκηνικό.

Ο κ. Βαϊτσος σημείωσε ότι, σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ, οι συνέπειες θα είναι μεγάλες. Πρόσθεσε όμως ότι η διοίκηση του αεροδρομίου επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια για να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της εταιρείας, η οποία κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, παρουσίασε ζημιές 9 εκατ. ευρώ, τονίσθηκε ότι οι εκτιμήσεις είναι θετικές για το τρέχον οικονομικό έτος, χωρίς ωστόσο να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία. Οσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική, ο αναπληρωτής διευθυντής Γιάννης Παράσχης επανέλαβε ότι από την έρναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου έχει γίνει μείωση των τελών κατά 20%, ενώ η συνολική επιβάρυνση των αεροπορικών εταιρειών από τα τέλη του αεροδρομίου, ανέρχεται στο 5% της αξίας του εισιτηρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα