ΕΣΕΕ: Απαιτείται τολμηρό αναπτυξιακό σχέδιο

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010 11:10
UPD:14:49

«Η επόμενη ημέρα των ευρωπαϊκών λύσεων βρίσκει τη χώρα μας με τα ίδια δύσκολα προβλήματα και την ελληνική κυβέρνηση να κοστολογεί το ακριβό τίμημα της “στήριξης”», παρατηρεί ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.

«Οι δραματικές ανατροπές σε φορολογικό, ασφαλιστικό και εργασιακά φαίνεται να γυρίζουν τη χώρα μας πολλά χρόνια πίσω, ενώ η εισοδηματική σύγκλιση απομακρύνεται και θεσμικά κεκτημένα χάνονται για να βγούμε από τη δημοσιονομική δίνη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας πως «έχει υποχρεωθεί στο δρόμο της άγρας στήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους, παραμελώντας την πρωταρχική της υποχρέωση, να ακούσει τις ελληνικές κοινωνικές ομάδες και να επιζητήσει, καταρχήν, τη δική τους υποστήριξη, στο βαθμό που η κοινωνία μπορεί να δεχτεί τις νέες πολιτικές και να αναλάβει το κόστος της υλοποίησής τους».

Υποστηρίζει ακόμα ότι η «δέσμευση υλοποίησης των “ευρωπαϊκών μέτρων” έχει ήδη δημιουργήσει εργασιακές και κοινωνικές αντιδράσεις» και εκτιμά ότι αναμένεται να κλιμακωθούν μόλις αρχίσουν να γίνονται «έντονα αισθητές στην τσέπη μας οι μειώσεις μισθών και εισοδημάτων αλλά και οι αυξήσεις σε φόρους».

Ο κ. Κορκίδης τονίζει επιπλέον ότι «η δημοσιονομική εξυγίανση καθίσταται αμφίβολη εάν δε συνοδεύεται από ένα συνεκτικό και τολμηρό αναπτυξιακό σχέδιο».

«Με κλασικές και εύκολες συνταγές δεν κτυπάς την ύφεση. Η αποκλειστική αναζήτηση εσόδων από το κράτος (φορολογικές επιβαρύνσεις) είναι πιθανό να διευρύνει και να βαθύνει την οικονομική ύφεση, παρά να την αποτρέψει», προειδοποιεί.

«Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, δεν εξυπηρετεί την τόνωση της ζήτησης στην ελληνική αγορά και μειώνει δραστικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών», συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Καταλήγοντας, ο κ. Κορκίδης υπογραμμίζει ότι «η πραγματική οικονομία, άμεσα χρειάζεται μια μεγάλη επιχείρηση αναθέρμανσης της αγοράς με την επιτάχυνση της αναθεώρησης, της υλοποίησης και της αύξησης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, της ολοκλήρωσης του σχεδίου των επιδοτήσεων, των επενδύσεων και του νέου αναπτυξιακού νόμου».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα