Διατεθειμένο να υποτιμήσει το γουάν το Πεκίνο;

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010 11:51
UPD:12:11

Το ενδεχόμενο νέου γύρου ανατιμήσεων του γουάν εξετάζει το Πεκίνο εξαιτίας των εντεινόμενων πιέσεων που δέχεται τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δύο ειδικών Αμερικανών αναλυτών του ιδιωτικού τομέα στην Κίνα.

«Πιστεύω ότι η Κίνα περίμενε να ανακάμψουν οι εξαγωγές της, πράγμα που συνέβη το Δεκέμβριο. Αυτό νομίζω ότι δίνει στο Πεκίνο το πάτημα που χρειάζεται σε εγχώριο επίπεδο για να προβεί σε σταδιακές ανατιμήσεις», σχολιάζει ο Τζον Φρίσμπι, πρόεδρος του U.S.-China Business Council.

Ο Μπάρακ Ομπάμα έχει επανειλημμένως εκφράσει τη δυσαρέσκειά του με τις χώρες που υποτιμούν το νόμισμά τους με συνέπεια το συγκριτικό μειονέκτημα των αμερικανικών εξαγωγικών εταιρειών.

Το ζήτημα αυτό αποτελεί σημαντικό «αγκάθι» στις αμερικανοκινεζικές σχέσεις και ένα από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα του Αμερικανού προέδρου. Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές της Δύσης, η Κίνα διατηρεί το νόμισμά της υποτιμημένο κατά 25-40% περίπου, διασφαλίζοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα των κινεζικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον Τσαρλς Φρίμαν, πρώην αξιωματούχο του Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και νυν στέλεχος του Center for Strategic and International Studies, το Πεκίνο θα επιτρέψει τη βαθμιαία ανατίμηση του νομίσματός, εφόσον δεν ότι οι εξαγωγές του δεν εμφανίσουν κατακόρυφη πτώση.

Πολλοί είναι αυτοί στην Κίνα που έχουν «εξοργιστεί με το γεγονός ότι συνεχίσουν να δαπανούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο» για την υποτίμηση του γουάν, επισημαίνει ο κ. Φρίμαν.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα