UBS: Την πολιτική στήριξη της ΕΕ χρειάζεται η Ελλάδα

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010 12:36

Την άμεση πολιτική στήριξη της Ευρώπης χρειάζεται η Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση βασιζόμενη όσον το δυνατόν περισσότερο στα δικά της μέσα, υποστηρίζει σε σημερινή έκθεση της UBS. Χωρίς την πολιτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μόνη της τα προβλήματά της –ούτε μέσω της έκδοσης κρατικών ομολογιακών τίτλων, τονίζει η ελβετική τράπεζα.

Για το λόγο αυτό, πιστεύει ότι η έγκαιρη δήλωση των Ευρωπαίων εταίρων ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα είναι προτιμότερη από τη λήψη έκτακτων μέτρων όταν οι συνθήκες θα έχουν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Επιπλέον, η σαφής δέσμευση της ΕΕ ότι δεν θα αφήσει τη χώρα μας να πτωχεύσει θα την βοηθήσει να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια από την κεφαλαιαγορά ούτως ώστε να περιορίσει τη βοήθεια που θα ζητήσει από το εξωτερικό.

Η ελβετική τράπεζα είναι πεπεισμένη ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει την πτώχευση της Ελλάδας, η οποία θα στηρίξει τη χώρα έναντι επίπονων μέτρων και προϋποθέσεων. Απογοητευμένη εμφανίζεται, ωστόσο, από την αδυναμία των Ευρωπαίων να ανακοινώσουν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Αυτή την έλλειψη αποφασιστικότητας την αποδίδει στα πολιτικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη στην προοπτική «διάσωσης» της χώρας μας. Για πολιτικούς λόγους, η ΕΕ θα προσπαθήσει να αποφύγει την παρέμβαση του ΔΝΤ, παρότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ θέτει σοβαρούς περιορισμούς στις μορφές βοήθειας που μπορεί να παρέχει η Ευρώπη. Ως πιο πιθανή μορφή στήριξης, η UBS θεωρεί την εκταμίευση

¶μεσων δανείων από τους Ευρωπαίους εταίρους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα