Intel και Motorola έριξαν τις ευρωπαϊκές αγορές

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2002 19:11
UPD:19:13

ΠΤΩΣΗ σημείωσαν σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις σημαντικής ανόδου.

Αφορμή για την εκδήλωση ρευστοποιήσεων έδωσαν οι προειδοποιήσεις που απηύθυναν στους επενδυτές οι αμερικανικοί κολοσσοί Intel και Motorola, καθώς και ορισμένα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα ευρωπαϊκών εταιρειών.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης της Wall Street, η Intel, η υπ' αριθμόν ένα εταιρεία μικροεπεξεργαστών στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2002 οι πωλήσεις της αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 6,5 δισεκ. δολ. και 6,9 δισεκ. δολ. από 6,98 δισεκ. δολ. την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Σήμερα, η Motorola ανακοίνωσε αναθεώρησε προς τα κάτω τις αρχικές της εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τα κέρδη και τις πωλήσεις της τόσο στο τέταρτο τρίμηνο του 2002 όσο και στο σύνολο της επόμενης χρήσης.

Όπως ήταν φυσικό, οι παραπάνω ανακοινώσεις μετρίασαν τον ενθουσιασμό που προκάλεσαν χθες τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των εταιρειών Philips, Citigroup, General Motors και Johnson & Johnson και επανέφεραν στο προσκήνιο τον προβληματισμό για τις προοπτικές των επιχειρήσεων.

«Χθες είχαμε ικανοποιητικά αποτελέσματα από τη Citigroup και την General Motors, ωστόσο η Intel απογοήτευσε. Η αίσθησή μου είναι ότι τα εταιρικά αποτελέσματα και τα στοιχεία για την οικονομία δεν θα είναι τόσο καλά για να συντηρήσουν την ανάκαμψη και οι αγορές ενδέχεται να υποχωρήσουν εκ νέου», δήλωσε στο Reuters αναλυτής της Merrill Lynch.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.057,7 μονάδες μειωμένος κατά 1,76%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.067,7 μονάδες με απώλειες 0,59% και ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.538 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,84%.

Μεγαλύτερες απώλειες, της τάξεως του 2,54%, κατέγραψε ο δείκτης AEX στο Αμστερνταμ λόγω και της κατάρρευσης της τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού. Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 0,76%, στις 3.025 μονάδες.

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Οι μετοχές των εταιρειών ASML και STMicroelectronics, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών, υποχώρησαν κατά 14,91% και 6,06% αντιστοίχως.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές εταιρειών κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον απόηχο της προειδοποίησης που απηύθυνε στους επενδυτές η αμερικανική Motorola. Η μετοχή της φινλανδικής Nokia σημείωσε πτώση της τάξεως του 5,06%.

Tέλος, κατακόρυφη πτώση κατέγραψε η μετοχή του βρετανικού ειδησεογραφικού ομίλου Reuters, ο οποίος προέβη σήμερα στην εκτίμηση ότι τα έσοδά του θα μειωθούν κατά 7%-9% στο 2003. Η μετοχική του τιμή υποχώρησε κατά 22,72% και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1991.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα