Τους βασικούς άξονες του σχεδίου παρέμβασης στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας - ένδυσης, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών του κλάδου, παρουσίασαν χθες σε ευρεία σύσκεψη με τους φορείς του κλάδου η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, και ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Αλέξανδρος Φούρλας.
Βασικοί άξονες της κλαδικής παρέμβασης είναι:
1. Η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, μέσα από την οποία θα προκύψει η ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας,
2. Η ενίσχυση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων των εταιρειών που θα παράγουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας,
3. Η χρήση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση,
4. Η αναδιάρθρωση του κλάδου μέσα από τη δημιουργία υγιών και βιώσιμων επιχειρηματικών σχημάτων και
5. Η ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας της αγοράς για τον έλεγχο των παράνομων εισαγωγών από τρίτες χώρες και την αποφυγή διακίνησης στην ελληνική αγορά προϊόντων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας.
Βασικά εργαλεία παρέμβασης στον κλάδο θα αποτελέσουν το ΕΣΠΑ, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.
«Έχουμε εγκαινιάσει μια εποικοδομητική διαδικασία διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς της Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης, καταθέτοντας ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας ενός κλάδου με στρατηγική σημασία για την ελληνική οικονομία», δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ο κ. Φούρλας.
«Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες την κατάθεση των προτάσεων και νέων ιδεών από τους φορείς για να καταλήξουμε στο τελικό στρατηγικό σχέδιο, που θα καθοδηγήσει τις δράσεις μας τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.