Στην ανάγκη στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, προκειμένου η ελληνική οικονομία να ξεκολλήσει από την ύφεση και να παράγει έσοδα για το κράτος και τους πολίτες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος στην ομιλία του στο 6ο φορολογικό συνέδριο που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.
Αναφερόμενος στις υπάρχουσες προτάσεις, εκτίμησε ότι υπάρχουν σίγουρα κάποια θετικά σημεία αλλά τα αρνητικά υπερτερούν.
Στην ανάγκη στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, προκειμένου η ελληνική οικονομία να ξεκολλήσει από την ύφεση και να παράγει έσοδα για το κράτος και τους πολίτες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Χαρακτήρισε δε εξαιρετικά ακραίες κάποιες διατάξεις που πλήττουν την επιχειρηματικότητα και αγνοούν τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, και υποστήριξε ότι απουσιάζουν τα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, αυτά δηλαδή που θα δώσουν ώθηση και κίνητρο για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας.
Ακραία επιλογή χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τη φορολόγηση των μερισμάτων από τις επιχειρήσεις, με βάση την ενιαία κλίμακα της φορολογίας φυσικών προσώπων και την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει την καταβολή όλων των πληρωμών, για ποσά άνω των 3.000 ευρώ μέσω διατραπεζικών καταθέσεων.
Σε μια εποχή όπου η αγορά λειτουργεί με μεταχρονολογημένες επιταγές, η ρύθμιση αυτή θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας και θα οδηγήσει στην έξοδο χιλιάδες επιχειρήσεις.
Αντίστοιχα αρνητική επιλογή, όπως είπε, είναι και το μέτρο που επιβάλλει στα φυσικά πρόσωπα να πληρώνουν με επιταγές τις αγορές άνω των 1.500 ευρώ. Ακόμη και στη Μεγάλη Βρετανία, το όριο για αυτές τις πληρωμές είναι κατά πολύ υψηλότερο.
Επιπλέον, η επιλογή για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, θα οδηγήσει και πάλι σε έξαρση του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Όπως, αντίστοιχα, και η απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει μια σειρά από επαγγέλματα με βάση το βιβλίο εσόδων - εξόδων, θα οδηγήσει στην πράξη στην έξαρση των παράνομων συναλλαγών, μεταξύ του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και των συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία το ΕΒΕΑ προτείνει:
- Την εφαρμογή ίδιας κλίμακας φορολογίας για μισθωτούς - συνταξιούχους και για όσους δηλώνουν εισοδήματα από άλλες πηγές.
- Τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος με έκπτωση από το ακαθάριστο εισόδημα του συνόλου των δαπανών που πραγματοποιούνται κατ' έτος.
- Κλίμακα προοδευτικής φορολόγησης με αφορολόγητο εισόδημα 12.000 ευρώ και ανώτατο συντελεστή 40% για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ.
- Τον ορισμό ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίες βάσει επίσημων στοιχείων φοροαποφεύγουν συστηματικά.
- Την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης για μισθωτούς και συνταξιούχους, των οποίων το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει το εκάστοτε αφορολόγητο ποσό της κλίμακας, εφόσον δεν έχουν παράλληλα εισοδήματα από άλλες πηγές και δεν έχουν αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία κατά το έτος φορολογίας.
- Καθιέρωση αυστηρής τήρησης του πόθεν έσχες σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, με ειδική δήλωση, που θα συνυποβάλλεται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
- Κατάργηση των κατά ειδικό τρόπο φορολογούμενων εισοδημάτων και των πάσης φύσεως απαλλαγών, με εξαίρεση τα εισοδήματα που αποκτώνται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής και της ενίσχυσης ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων.
- Τη μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, για τα αδιανέμητα κέρδη, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων.
- Τη χορήγηση επιπλέον κινήτρων, για συγχωνεύσεις και δημιουργία μεγάλων οικονομικών μονάδων.
- Την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από επιχειρηματικές δραστηριότητες εταιρειών, σε ποσοστό 20%.
- Τη μείωση της προκαταβολής φόρου κερδών, από 80% που είναι σήμερα σε 50%, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις.
- Τη χορήγηση κινήτρων ίδρυσης και ανάπτυξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα μικρά νησιά, στις παραμεθόριες περιοχές και στην υπόλοιπη χώρα.