Επιστροφή σε τροχιά πτώσης

Βάρυναν τα αποτελέσματα της Intel
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2002 00:01
UPD:06:29

Σε πτώση επέστρεψε χθες η Wall Street μετά από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις εντυπωσιακής ανόδου. Αφορμή ήταν τα αποθαρρυντικά νέα από το «μέτωπο» της Intel, η οποία προειδοποίησε ότι οι πωλήσεις της αναμένεται να εξασθενήσουν, πλήττοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η προειδοποίηση της μεγαλύτερης στον κόσμο κατασκευάστριας τσιπ υπολογιστών «βάρυνε» τον τομέα τεχνολογίας. Αν και οι ρευστοποιήσεις ήταν αναμενόμενες μετά το ράλι των τιμών, επανήλθαν οι συζητήσεις στους κύκλους των επενδυτών σχετικά με το εάν οι αμερικανικές μετοχικές τιμές έχουν αγγίξει το κατώτατο σημείο τους, μετά την πτώση του δείκτη Standard & Poor's 500 στα χαμηλότερα επίπεδα πενταετίας αυτό το μήνα.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 219,65 μονάδες, ποσοστό 2,66%, φθάνοντας στις 8.036,03 μονάδες. Με απώλειες 50,02 μονάδων, ποσοστό 3,90%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.232,42 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άλλαξαν κατεύθυνση για να κλείσουν σε αρνητική περιοχή έπειτα από ένα τετραήμερο εντυπωσιακών κερδών (τα μεγαλύτερα σε διάστημα τεσσάρων συνεδριάσεων της τελευταίας 10ετίας), αντανακλώντας τις απώλειες των μετοχών τεχνολογίας και τραπεζών στον απόηχο των απογοητευτικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν οι Intel, JP Morgan Chase για το τρίτο τρίμηνο.

Ο τομέας τεχνολογίας, έχασε το 4,8% της αξίας του με την μετοχή της ολλανδικής ASML να υποχωρεί κατά 14,9%. Χρηματιστές τόνισαν πως η ευρωπαϊκή αγορά βρίσκεται «στο έλεος των εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού».

Μεγάλες ήταν και οι απώλειες της Reuters (-22,7%), με την μετοχή της βρετανικής εταιρείας να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα της 12ετίας.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,5% και 1,2%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται 12% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών της προηγούμενης εβδομάδας.

Η ευρωπαϊκή αγορά εμφανίσθηκε σχετικά επιφυλακτική περιμένοντας τις εξελίξεις στο καυτό πολιτικό θέμα της Fiat και τα αποτελέσματα του τρίτου τρίμηνου από τη φινλανδική Nokia (σήμερα).

Η μετοχή της Vodafone έχασε σημαντικό έδαφος μετά την ανακοίνωση πως προτίθεται να πληρώσει 13,07 δισ. ευρώ σε μετρητά για την αγορά της γαλλικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Cegetel.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα