Να εξειδικεύσει τον τρόπο στήριξης της Ελλάδας εν μέσω κρίσης, ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο Reuters.
Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση έδινε έναν πιο σαφή ορισμό του μηχανισμού, που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί για βοήθεια στην Ελλάδα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τα spread των ομολόγων θα υποχωρούσαν και δεν θα χρειαζόταν σχέδιο διάσωσης, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Το καλύτερο αποτρεπτικό μέτρο είναι αυτό που το έχεις βάλει στο τραπέζι, ώστε να το βλέπουν όλοι, αλλά δεν θα χρειαστεί ποτέ να το χρησιμοποιήσεις. Αυτό είναι που ζητούν οι αγορές», τόνισε.
Οι αγορές ομολόγων επιζητούν να δουν αν υπάρχει πραγματικό σημείο στήριξης για την Ελλάδα, γιατί η δήλωση πολιτικής στήριξης της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα στερούνταν λεπτομερειών, δεδομένης της απροθυμίας πολλών χωρών να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, πρόσθεσε ο υπουργός.
Σημείωσε δε ότι η μείωση του κόστους δανεισμού θα βοηθούσε στην υλοποίηση της δέσμευσης για περιστολή του ελλείμματος κατά 4% το 2010.
Για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων
Σύμφωνα με το Reuters, o κ. Πακωνσταντίνου ανέφερε ότι γνωρίζει πως οι ομόλογοι της ΕΕ θέλουν πρόσθετα μέτρα από την Ελλάδα και ότι θα συζητήσει το θέμα αυτό με την αντιπροσωπεία της Κομισιόν που θα επισκεφτεί τη χώρα αργότερα αυτό το μήνα.
Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, ποιά θα είναι τα επιπλέον μέτρα τα οποία πιθανόν να λάβει η κυβέρνηση, αλλά δεν απέκλεισε αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ. «Εξετάζουμε όλα τα εναλλακτικά σενάρια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για τυχόν προσφυγή στο ΔΝΤ
Ο υπουργός εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τελικά την κρίση εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, ωστόσο, δεν απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ.
«Δεν μπορείς να αποκλείσεις τελείως την ιδέα του ΔΝΤ», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Την αποκλείουμε αυτή τη στιγμή, γιατί δεν προβλέπεται από τους κανόνες της ευρωζώνης, αλλά προφανώς υπάρχει ως πιθανότητα», πρόσθεσε.
Πηγή: Reuters