Αναζητώντας κατεύθυνση

Τι έγινε στις αγορές
Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010 00:01

Αφού ξεπέρασε την αρχική έκπληξη, η Wall Street εξέλαβε την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει το προεξοφλητικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης ως ένδειξη ισχύος της αμερικανικής οικονομίας, παρά ως την απαρχή ενός κύκλου αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που προκάλεσε η είδηση.

Οι επενδυτές ερμήνευσαν την επιτοκιακή αύξηση ως ένδειξη ότι οι τράπεζες δεν χρειάζονται πλέον την έκτακτη βοήθεια που προσφέρθηκε στη διάρκεια της κρίσης, καθώς ελάχιστοι πιστωτικοί όμιλοι είχαν δανειστεί εκτάκτως τον τελευταίο καιρό από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Στην Ευρώπη οι μετοχικές τιμές έκλεισαν σε υψηλά τριών εβδομάδων, καταγράφοντας άνοδο για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς διαμορφωτές πολιτικής αλλά και τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες περιόρισαν τις φημολογίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ ετοιμάζεται να «αλλάξει σελίδα» στη νομισματική πολιτική της.

Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, οι οποίες αυξήθηκαν λιγότερο του αναμενομένου τον Ιανουάριο, στηρίζουν τη θέση της Φέντεραλ Ριζέρβ ότι τα βασικά επιτόκιά της θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για «παρατεταμένη περίοδο».

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,4%, στις 1.026,05 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 2 Φεβρουαρίου. Ο δείκτης ενισχύθηκε 4% αυτή την εβδομάδα, παρουσιάζοντας την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τα τέλη του Ιουλίου του 2009. Εντυπωσιακή ήταν και η άνοδος του πετρελαίου κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα