Συνεχίζει την άνοδό του το αργό

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010 05:41
UPD:05:52

Ανοδικά για πέμπτη μέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο εν μέσω εικασιών ότι η ζήτηση για ενέργεια θα αυξηθεί, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από τη χειρότερη ύφεση που γνώρισε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΠΕΚ, Ιρανό Μοχάμεντ Αλί Χατιμπί, η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου ενδέχεται να αυξηθεί έως 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το δεύτερο εξάμηνο. Οι τιμές του καυσίμου περιόρισαν την άνοδο που σημείωναν νωρίτερα καθώς το δολάριο διαπραγματεύθηκε με ελαφρά διαφοροποίηση μετά την έκτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδό του έναντι του ευρώ, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα από το 2000.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαρτίου σημείωσε άνοδο έως 66 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στια 80,47 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Στις 9:43 π.μ. στη Σιγκαπούρη το αργό διαπραγματεύθηκε στα 80,40 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια, που λήγουν σήμερα, σημείωσαν άνοδο 0,9%, φθάνοντας στα 79,81 δολ. στις 19 Φεβρουαρίου, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 12 Ιανουαρίου. Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Απριλίου σημείωσαν άνοδο 62 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας σήμερα στα 80,68 δολ. το βαρέλι.

Την εβδομάδα που πέρασε οι τιμές του αργού σημείωσαν άνοδο 7,7%, τη μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο, καθώς οι δείκτες λειτουργίας των αμερικανικών διϋλιστηρίων αυξήθηκαν για δεύτερη εβδομάδα και η Federal Reserve προχώρησε στην αύξηση του δανειακού διατραπεζικού της επιτοκίου για πρώτη φορά σε τρία χρόνια εν μέσω ενδείξεων ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Το μπρεντ για παράδοση Απριλίου σημείωσε άνοδο έως 75 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 78,94 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου και στις 9:45 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης διαπραγματεύθηκε στα 78,84 δολ. το βαρέλι. Στις 19 Φεβρουαρίου το μπρεντ σημείωσε άνοδο 0,5%, φθάνοντας στα 78,19 δολ. το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 13 Ιανουαρίου.

Οι απεργίες στα διϋλιστήρια και τους σταθμούς συγκέντρωσης πετρελαίου της Total SA στη Γαλλία επίσης ώθησαν υψηλότερα τις τιμές. Οι μονάδες ετοιμάζονται να σταματήσουν την παραγωγή αργού καθώς η απεργία εισέρχεται στην έβδομη μέρα της, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα