Γ. Προβόπουλος: Ετοιμη για νέα μέτρα η Ελλάδα

Στο μικροσκόπιο των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ τα μέτρα
Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010 11:51
UPD:15:20

«Ακόμα και αν υλοποιηθούν κάποιοι κίνδυνοι – όπως αυτός της ανάπτυξης – η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει άμεσα διορθωτικά μέτρα», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να πετύχει τον στόχο για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.

«Ακόμα και αν υλοποιηθούν κάποιοι κίνδυνοι – όπως αυτός της ανάπτυξης – η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει άμεσα διορθωτικά μέτρα», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Πρέπει να επιτύχουν. Και θα επιτύχουν. Είμαι σίγουρος για αυτό», πρόσθεσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. «Δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας στις αγορές, δεν θα έπρεπε κανείς να περιμένει ομαλοποίηση της κατάστασης εν μία νυκτί».

Επίσης, ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε υπερβολική την αντίδραση των αγορών στα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας.

Οι δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ έρχονται τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στην εκτίμησή της ότι τα προσδοκώμενα από την κυβέρνηση φορολογικά έσοδα θα είναι σημαντικά χαμηλότερα, καθώς πιστεύει ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2010 θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που αναμένει η Αθήνα.

Στο μικροσκόπιο των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ τα μέτρα

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν ο αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, θα επισκεφθεί την Ελλάδα μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου προκειμένου να έχει απευθείας συζητήσεις με την κυβέρνηση πριν καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν καθοριστική τη συνεδρίαση της Κομισιόν της 9ης Μαρτίου, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Ρεν θα φέρει για συζήτηση και λήψη απόφασης την εισήγησή του για τα πρόσθετα μέτρα.

Όπως έγινε γνωστό, το απόγευμα φθάνει στην Αθήνα το μικτό κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να εξετάσει την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι εμπειρογνώμονες, έως και την Πέμπτη, θα έχουν συναντήσεις με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, με υπηρεσιακούς παράγοντες της Τραπέζης της Ελλάδος και με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας.

Το κλιμάκιο θα υποβάλει πόρισμα στην ιεραρχία και με βάση αυτή θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του ο κ. Ρεν.

ΚΚΕ: Υπέρ του κεφαλαίου τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα

Δριμεία επίθεση σe κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ, εξαπέλυσε για άλλη μία φορά το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας πως τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση έχουν ήδη συαναποφασιστεί.

«Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της πλουτοκρατίας επιχειρούν με απάτες και με εκφοβισμό να κρύψουν από το λαό ότι τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα τα παίρνουν για να δώσουν διέξοδο υψηλής κερδοφορίας στα αμύθητα συσσωρευμένα κεφάλαια που έχουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες» σημειώνει το ΚΚΕ.

Καταλήγοντας, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ «ώστε να αποστομώσει όσους μιλούν για λαϊκή συναίνεση».

ΛΑΟΣ: Να περάσουμε την κρίση όρθιοι

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του μικτού κλιμακίου, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Εάν πρόκειται να περάσουμε την κρίση, να την περάσουμε όρθιοι. Αν την περάσουμε σκυμμένοι, δεν έχει καμία αξία. Ήδη η Ελλάδα έχει κυρτώσει αρκετά...».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα