Μειωμένα έσοδα αναμένουν και φέτος οι ξενοδόχοι της Αθήνας, παρά την εκτίμηση ότι τη φετινή τουριστική χρονιά θα υπάρξει οριακή αύξηση των πληροτήτων.
Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής Γιάννης Ρέτσος, επισημαίνοντας παράλληλα πως ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στον κλάδο θα ήταν καταστροφική για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Αποτέλεσμα της άσχημης οικονομικής συγκυρίας είναι το γεγονός ότι η δυνητική απώλεια των θέσεων εργασίας για τα ξενοδοχεία της Αττικής το 2009, σύμφωνα με μελέτη της GBR Consulting αλλά και των διεθνών παραδοχών του WTTC, μεταφράζεται από 3.580 έως 3.750 άτομα, (αριθμός που αντιστοιχεί στο 25% περίπου του συνόλου των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της περιοχής).
Σε ό,τι αφορά τις πληρότητες των ξενοδοχείων για το 2009, ο κ.Ρέτσος έκανε λόγο για τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας δεκαπενταετίας καθώς "η σταθμισμένη μείωση της πληρότητας όλων των ξενοδοχείων της Αττικής για το 2009 έφτασε το -10.2%, με τη μέση πληρότητα να διαμορφώνεται στο 60.9%. Η σταθμισμένη διαφορά στην πτώση της μέσης τιμής ανά δωμάτιο για το σύνολο των ξενοδοχείων της Αττικής έφτασε το -8.3%, με το ARR να διαμορφώνεται στα 112.32 Ευρώ, ενώ τα τελικά έσοδα των ξενοδοχείων το 2009 παρουσίασαν μείωση που έφτασε το -17.6%, σε σχέση με το 2008 και με τα ξενοδοχεία 5* να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη υστέρηση (-19.7%)". (Σημ. η αντίστοιχη μείωση εσόδων ξενοδοχείων σε πανελλαδική βάση σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΞ φτάνει το 16%).
«Η όποια αρνητική συγκυρία στον τουρισμό της πρωτεύουσας, πέρα από τη σημειολογία της, έχει και πάρα πολύ μεγάλη και ουσιαστική επίπτωση στο συνολικό τουριστικό αποτέλεσμα σε επίπεδο χώρας» επεσήμανε ο κ. Ρέτσος. Εξήγησε πως «η απώλεια των ξενοδοχείων της Αττικής, αντιστοιχεί στο 14% περίπου της συνολικής πτώσης για όλη την Ελλάδα, τη στιγμή που τα 34.000 περίπου δωμάτια της Αττικής αντιστοιχούν στο 5% του συνολικού δυναμικού των 650.000 δωματίων της χώρας».
Από το βήμα του προέδρου της ΕΞΑ ο κ. Ρέτσος ζήτησε ζητούν απ' το Υπουργείο Απασχόλησης να εξετάσει -και να αποφασίσει- την ένταξη του προορισμού της Αθήνας στο καθεστώς επιδότησης της εργασίας, αλλά και να προχωρήσει σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έτσι ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση.
Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος ο κ. Ρέτσος ζήτησε την άρση του καμποτάζ. Με την πολιτική αυτή η Αθήνα θα μπορούσε άμεσα, την ίδια χρονιά, να υποδεχθεί 300.000 επιβάτες κρουαζιέρας από τους οποίους θα προέκυπτε ένα επιπλέον ξενοδοχειακό έσοδο της τάξης των 45.000.000 Ευρώ (αντιστοιχεί στο 1/3 περίπου της φετινής πτώσης και σε 1.200 επιπλέον θέσεις εργασίας μόνο για τα ξενοδοχεία), όπως χαρακτηριστικά ανάφερε.
Τέλος, εστίασε στο πάγιο αίτημα της ΕΞΑ-Α για ενίσχυση του κλίματος ασφάλειας στην πόλη ώστε να μη διασύρεται η φήμη του προορισμού διεθνώς από φαινόμενα βίας που ολοένα και αυξάνονται -και σε αναγκαίες παρεμβάσεις για καλύτερο περιβάλλον.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ