ΕΚΤ: «Οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών έχουν εξισορροπηθεί»

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2002 14:26

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ για τη σταθερότητα των τιμών έχουν εξισορροπηθεί, επανέλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μηνιαίο δελτίο Οκτωβρίου για την πορεία της οικονομίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αναφέρει επίσης ότι δεν αναμένει αισθητή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2% με 2,5% κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Βιμ Ντούιζενμπεργκ

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, είναι δύσκολο να γίνει ακριβής πρόβλεψη για τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην παγκόσμια οικονομία.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας επαναλαμβάνει τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρός της, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ, στις 10 Οκτωβρίου.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι υπάρχει έντονη αβεβαιότητα γύρω από την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης, γεγονός που πηγάζει από τη σημαντική πτώση των μετοχικών αξιών και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Οι πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα, αποκλιμακώνονται κυρίως λόγω της ενίσχυσης του ενιαίου νομίσματος και της εγχώριας ζήτησης. Ωστόσο, το εάν ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του 2% -που είναι ο στόχος της ΕΚΤ- θα εξαρτηθεί από την πορεία των τιμών των καυσίμων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατηγορεί παράλληλα για αποτυχία τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. στη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων καλώντας στην πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας για την υπέρβαση του ορίου του 3%. «Χρειάζεται άμεση και αποφασιστική δράση σε ορισμένες χώρες, προκειμένου να φέρουν τους προϋπολογισμούς κοντά στην ισορροπία ή σε πλεόνασμα μεσοπρόθεσμα», υπογραμμίζεται στην έκθεση της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι το δημόσιο έλλειμμα της Γερμανίας θα ξεπεράσει το 3% που έχει τεθεί ως όριο από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Σήμερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, σε συνέντευξή του στην παρισινή Λε Μόντ, χαρακτηρίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ανόητο, όπως όλες οι αποφάσεις που είναι ανελαστικές».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα