ΟΟΣΑ: Απαραίτητη η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ισπανία

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010 14:35
UPD:14:36

«Περισσότερο απαραίτητες παρά ποτέ» κρίνει ο ΟΟΣΑ τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που συζητούνται στην Ισπανία, μεταξύ των οποίων και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, εκτιμώντας ότι θα συμβάλλουν στον καθησυχασμό των αγορών.

«Τα σχέδια κοινωνικής μεταρρύθμισης που συζητούνται είναι πιο απαραίτητα παρά ποτέ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ¶νχελ Γκουρία, στη διάρκεια ενός συνεδρίου.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο έχει προτείνει να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, ένα μέτρο που θεωρείται απαραίτητο για να διασωθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλειας ενόψει της γήρανσης του πληθυσμού. Η ανακοίνωση προκάλεσε την αντίθεση των συνδικάτων, τα οποία προγραμματίζουν απόψε διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ισπανίας, μεταξύ άλλων στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και τη Βαλένθια.

Όσον αφορά στις συντάξεις, ο Γκουρία θεωρεί πως μια τέτοια μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη για να καθησυχαστούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές για τη βούληση της κυβέρνησης να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα. «Δεν είναι μόνο ζήτημα ευθύνης, αλλά και σημάτων τα οποία στέλνουμε (...) Οι εταιρείες αξιολόγησης κοιτάζουν αυτό που εμείς (οι χώρες του ΟΟΣΑ) πράττουμε», δήλωσε.

Αρκετοί είναι οι επενδυτές που εκφράζουν ανησυχίες ότι θα συμβεί με την Ισπανία κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στην Ελλάδα, η οποία έχει τεθεί υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση λόγω της επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών της. Ωστόσο. πολλοί αναλυτές και οικονομολόγοι δήλωσαν πρόσφατα ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε πολύ διαφορετικές καταστάσεις.

«Η Ελλάδα και η Ισπανία δεν είναι συγκρίσιμες», τόνισε από την πλευρά του ο Γκουρία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα