«Διεθνής εποπτεία η απάντηση στο κυβερνοέγκλημα»

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010 16:59
UPD:17:03

Το καλύτερο όπλο για την καταπολέμηση των ηλεκτρονικών κλοπών και της κατασκοπείας μέσω του διαδικτύου, τα οποία απειλούν την επιχειρηματική δραστηριότητα και την ασφάλεια, είναι η διεθνής εποπτεία του κυβερνοχώρου, σύμφωνα με το Reuters.

Το καλό για τους «παραβάτες» είναι ότι δεν υπάρχει συντονισμένη εποπτεία. Τα νέα είναι ακόμη καλύτερα για το κυβερνοέγκλημα, καθώς το πρόβλημα αυτό δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας, παρά τη γενική κατακραυγή για τους hackers και τη λογοκρισία με αφορμή τη διένεξη της Κίνας και του Ιράν με την Google.

Τα κράτη σκέφτονται με τοπικιστικά κριτήρια όσον αφορά στην ηλεκτρονική ασφάλεια, με αποτέλεσμα να δείχνουν απροθυμία στην προοπτική μιας διεθνούς συνεργασίας για τη δρομολόγηση παγκόσμιων κανονισμών, σημειώνει το Reuters.

«Τα κράτη βρίσκονται σε άρνηση», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα νομοθεσίας του κυβερνοχώρου, Πάβαν Ντουγκάλ στο Reuters. Ο κ. Ντουγκάλ υποστηρίζει ότι η περιορισμένη χρήση του εθνικού νομοθετικού πλαισίου έχει ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή προστασία των χρηστών ενός εργαλείου επικοινωνίας χωρίς όρια.

«Ίσως χρειαστεί ένα μεγάλο σοκ που θα ξυπνήσει τον κόσμο από την κατάσταση μακαριότητας στην οποία βρίσκεται –κάτι αντίστοιχο με το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά στον κυβερνοχώρο», σημειώνει. Προσθέτει, επίσης, ότι δεδομένου ότι το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού συνδέεται στο διαδίκτυο, το κυβερνοέγκλημα αποτελεί ολοένα μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα