Πρωτοβουλίες για την προώθηση των αγωγών εξήγγειλε ο Γ. Μανιάτης

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010 21:35

Σειρά πρωτοβουλιών για την προώθηση των αγωγών, οι οποίοι θα διέρχονται από την Ελλάδα, αναλαμβάνει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε απόψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ειδικότερα, αύριο θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο σύσκεψη με την υφυπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας κ. Χρίστοβα για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (Κομοτηνή - Χάσκοβο), ενώ παράλληλα:

- Βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών το νομοσχέδιο για τις απαλλοτριώσεις που σχετίζονται με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

- Υπογράφεται εντός των ημερών, ίσως και αυτήν την εβδομάδα, η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για την ανασυγκρότηση της επιτροπής διαπραγμάτευσης με τη διεθνή εταιρία κατασκευής του πετρελαιαγωγού.

- Αναμένεται, ύστερα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στη Μόσχα, η υπογραφή του καταστατικού της εταιρίας για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, στην οποία θα υπάρξει «υψηλή εκπροσώπηση» της Ρωσίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει τις διμερείς ενεργειακές σχέσεις με χώρες του Κόλπου, και ειδικά με το Κατάρ για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ΙΕΝΕ, καθηγητής του ΕΜΠ κ. Π. Κάπρος επανέλαβε ότι σύμφωνα με τις μελέτες του Πολυτεχνείου η κατάργηση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από το 2013 θα σημάνει για τη χώρα μας αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού κατά 40%, καθώς η δαπάνη για την αγορά των δικαιωμάτων από τους ηλεκτροπαραγωγούς θα κυμανθεί με συντηρητικές εκτιμήσεις στο 1,1 δισ. ευρώ.

Σημείωσε επίσης ότι για να επιτευχθεί ο στόχος συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 20% στο ενεργειακό ισοζύγιο θα πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή των βιοκαυσίμων στις μεταφορές από 2,5 σε 9,4% και η συμμετοχή των ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ.) στην ηλεκτροπαραγωγή από 11 σε 32% με μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη από 57 σε 36% και αύξηση του φυσικού αερίου από 15 σε 26%.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Χ.Σαχίνης ανέφερε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου το 2009 μειώθηκε κατά 15%, από 4 δισ. κυβικά μέτρα το 2008 σε 3,4 δισ., φαινόμενο που όπως είπε παρατηρήθηκε σε όλη την Ευρώπη.

Ο κ. Σαχίνης επισήμανε ότι μέσα στο 2010 θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την ίδρυση τριών νέων Εταιριών Παροχής Αερίου, στη Στερεά Ελλάδα, την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα