Ρουμανία: Προβλήματα από το νέο καθεστώς φορολόγησης των ΜΜΕ

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010 11:12

Το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) της Ρουμανίας θα κλείσει ή θα μετατραπεί σε ατομικό έμπορο, ενώ μεγάλο μέρος των ΜΜΕ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού μετά από την τροποποίηση του τρόπου φορολογίας τους, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2010, υποστηρίζουν τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που πραγματοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Μικρού και Μεσαίου Μεγέθους της χώρας (National Council of Small and Medium Sized Private Enterprises – CNIPMMR).

Υπενθυμίζεται πως έως και το 2009 οι ΜΜΕ της Ρουμανίας υπάγονταν σε ειδικό φορολογικό καθεστώς, βάσει του οποίου η συγκεκριμένη ΜΜΕ μπορούσε να επιλέξει την υπαγωγή της στη φορολόγηση κερδών ή την υπαγωγή της στη φορολόγηση του κύκλου εργασιών της με συντελεστή ύψους 3%. Από την 1η Ιανουαρίου 2010 όμως όλες οι ΜΜΕ της χώρας υπάγονται στο καθεστώς φορολόγησης των κερδών με τον ενιαίο συντελεστή ύψους 16%.

«Στην ερώτηση σχετικά με τις επιλογές που πρόκειται να ακολουθήσουν οι επιχειρηματίες προκειμένου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους μετά από την εφαρμογή του νέου φορολογικού καθεστώτος, το 33% απάντησε πως θα συνεχίσει να λειτουργεί ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, ενώ το 16% πως θα μετατραπεί σε ατομικό έμπορο. Επίσης, το 29,4% απάντησε πως θα κλείσει την επιχείρησή του», επεσήμανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, κ. Ovidiu Nicolescu.

Παράλληλα, το 40% των συμμετεχόντων στην έρευνα επιχειρηματιών δήλωσε πως θα προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού στην αμέσως επόμενη χρονική περίοδο, εκ των οποίων το 53% σε απόλυση 1 – 2 εργαζομένων, το 36,8% σε απόλυση 3 – 4 εργαζομένων και το 10% σε απόλυση 5 – 9 εργαζομένων.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα