Βουλή: Ψηφίστηκε το ν/σχ για τη νέα στατιστική αρχή

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010 18:13
UPD:18:22

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, επέκρινε τη ΝΔ, διερωτώμενος τι έκανε ως κυβέρνηση για τα «swap» από στατιστικής πλευράς, αφού υπέπεσαν στην αντίληψή της και μάλιστα κατηγορούσε ως αντιπολίτευση την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Εν μέσω αντιπαραθέσεων για την πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία κατά την περίοδο 2004 - 2009, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ελληνικό στατιστικό σύστημα και τη σύσταση της ανεξάρτητης στατιστικής αρχής.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, επέκρινε τη ΝΔ, διερωτώμενος τι έκανε ως κυβέρνηση για τα «swap» από στατιστικής πλευράς, αφού υπέπεσαν στην αντίληψή της και μάλιστα κατηγορούσε ως αντιπολίτευση την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σαχινίδης επισήμανε ότι δεν υπήρχαν κανόνες καταγραφής των «swap» το 2001, καθώς θεσπίστηκαν το 2008, και πρόσθεσε πως η ΝΔ δεν έδωσε απαντήσεις στις ερωτήσεις της Εurostat.

Τη θέση της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από το 1981 και μετά επανέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κώστας Μαρκόπουλος.

«Εμείς στη ΝΔ δεν ψάχνουμε σκελετούς, ούτε επιθυμούμε να στήσουμε λαϊκά δικαστήρια για την οικονομία. Θα καταθέσουμε αίτημα για εξεταστική επιτροπή από το 1981 και μετά, όταν άρχισε η κατηφόρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε δε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν τολμά να ακολουθήσει τη ΝΔ, σημειώνοντας: «του ζητάμε να συμφωνήσει στη μεγάλη εξεταστική της ΝΔ, εντάσσοντας σε αυτή, τη δική του μικρή περίοδο ενδιαφέροντος».

«Εάν υπήρξε κάτι επιλήψιμο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όταν αναλάβατε το 2004, πώς αντιμετωπίσατε όλα αυτά που τώρα αναδεικνύετε ως θέματα, τα χρέη των νοσοκομείων, πώς έγινε η καταγραφή και τα swap;», διερωτήθηκε ο κ. Σαχινίδης.

Τόνισε επίσης πως όταν ο κόσμος ακούει την εμμονή της ΝΔ για διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος τριαντακονταετίας, πιστεύει ότι η ΝΔ θέλει να γίνει μια γενικότερη διάχυση ευθυνών.

«Αφήστε τα ψέματα, τους αποπροσανατολισμούς και τα καλαμπούρια. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που αφορούν την ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευθύνες παντού, που πρέπει να αναδειχθούν», ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.

Επισήμανε δε πως η πρόθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη της ΝΔ, και αφορά το πώς θα οικοδομήσουμε την αξιοπιστία και το μέλλον της χώρας.

«Απαράδεκτο αντιδημοκρατικό σκηνικό» χαρακτήρισε την αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ αναφερόμενος στην Εξεταστική έκανε λόγο για προκαθορισμένο παιχνίδι.

«Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φταίνε όχι μόνο για τα μαγειρέματα των μεγεθών, για τη δημιουργική λογιστική, τις στατιστικές αλχημείες αλλά και για τη χειροτέρευση της θέσης της λαϊκής οικογένειας», ανέφερε και πρόσθεσε πως η ίδια η Εurostat κάνει τους στατιστικούς κανόνες φυσαρμόνικα, ανάλογα με ανάγκες ικανοποίησης των κεφαλαιοκρατών.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αστέριος Ροντούλης επανέλαβε τη θέση του κόμματός του εναντίον της Εξεταστικής, τονίζοντας πως η συζήτηση αυτή, δεν ωφελεί την πατρίδα, ενώ «το μάρμαρο θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός». «Έβαλε κανείς λεφτά στην τσέπη για να στήσουμε εξεταστική επιτροπή ή οι ύαινες θα περιμένουν;» διερωτήθηκε.

«Κύριοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, βουλιάξατε τη χώρα, την καταστρέψατε. Κι αφού τη βουλιάξατε, πλέον στα ερείπια παίζετε ένα κακόγουστο δικομματικό θέατρο», δήλωσε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα και τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σε παρέμβασή του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, τόνισε, αναφερόμενος στην ανάγκη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, πως «βοά η Ευρώπη. Λένε ότι τους εξαπατούσαμε και είναι αλήθεια. Εμείς δεν μπορούμε να κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο».

Υπογράμμισε δε πως η χώρα έχει έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος δεν κρύβεται πίσω από τους υπουργούς και την κοινοβουλευτική ομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα