Μεγάλα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο Δημόσιο προωθεί το ΥΠΟΙΑΝ

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010 19:02
UPD:19:03

Μεγάλα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο δημόσιο τομέα σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας όπως ανέφερε η υπουργός Λούκα Κατσέλη στους αντιπροσώπους των Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ, που επισκέφθηκαν το υπουργείο. Στον προβληματισμό της αντιπροσωπείας κατά πόσο το 2010 θα απορροφήσουμε τους προβλεπόμενους κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι το ΕΣΠΑ προχωρά ήδη με γοργούς ρυθμούς και ότι το υπουργείο έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκεντρωθεί η διαχείριση των πόρων και να επιταχυνθεί η υλοποίηση.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αντιπροσωπεία δεν έδειξε ούτε να αμφισβητεί τα στοιχεία που της τέθηκαν υπόψη, ούτε να πιθανολογεί ότι δεν πρόκειται να πετύχουμε τους στόχους μας. Αντίθετα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπαν ότι συμφωνούν απόλυτα με τις μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες της ΥΠΟΙΑΝ για τα θέματα ανταγωνιστικότητας και τόνισαν ότι θα είναι σε στενή επαφή για την αποτελεσματική παρακολούθηση όσων σχεδιάζει και υλοποιεί το υπουργείο.

Παράλληλα, η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα μέτρα που ήδη προωθεί το ΥΠΟΙΑΝ ώστε να επιτευχθεί η αποκέντρωση στη διαχείριση των πόρων, η απλοποίηση των εφαρμοζόμενων διαδικασιών, και η αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Στόχος είναι η ταχεία απελευθέρωση των κοινοτικών κονδυλίων και τη διοχέτευσή τους σε έργα και δράσεις υψηλού αναπτυξιακού αποτελέσματος. Στο πλαίσιο αυτό, η Υπουργός παρουσίασε προς την αντιπροσωπεία τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις που προβλέπονται στον νόμο 3614/2007, που πρόκειται να κατατεθεί εντός του Μαρτίου για ψήφιση στη Βουλή.

Επίσης, αναφέρθηκε σε μια σειρά από μέτρα που ήδη προωθούνται από το ΥΠΟΙΑΝ και που στόχο έχουν να αναθερμάνουν την οικονομική δραστηριότητα και να οδηγήσουν σε θετικούς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ειδικότερα:

- Προώθηση Σχεδίου Νόμου για την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων (διαδικασίες ίδρυσης: εισαγωγή για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή Μάρτιο-Απρίλιο 2010, διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας: μέχρι Ιούνιο 2010 προώθηση για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή).

- Σταδιακή αξιολόγηση άνω των 4.000 αιτήσεων ένταξης επιχειρήσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο και αποπληρωμή μέχρι το α' εξάμηνο 2010 οφειλών προς επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί.

- ΤΕΜΠΜΕ: σχεδιασμός νέων στοχευμένων προγραμμάτων για απόκτηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας από τις ΜΜΕ (ανακούφιση επιχειρήσεων, τόνωση φορολογικών εσόδων, τόνωση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία), για αγορά πρώτων υλικών και κάλυψη λειτουργικών αναγκών βάσει τιμολογίων, για επενδυτικούς σκοπούς (π.χ. προγράμματα αναδιαρθρώσεων, νέας οικονομίας και πράσινης ανάπτυξης) κλπ.

- Δράσεις με Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: ενεργοποίηση άμεσα πόρων 100 εκατ. ευρώ από το Jeremie, προώθηση χρηματοδοτικού εργαλείου Jessica (περιβαλλοντικές δράσεις, αστικές αναπλάσεις κλπ. - συνεργασία με Υπουργείο Περιβάλλοντος)

- Δημιουργία Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου το οποίο ως χρηματοδοτικό εργαλείο, θα λειτουργήσει καταλυτικά για επενδύσεις εστιάζονται σε τομείς κλειδιά για την προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου όπως: η πράσινη ενέργεια, οι αστικές αναπλάσεις, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, η βιοτεχνολογία, ICT και τεχνολογικές καινοτομίες, τα μεγάλα έργα υποδομής.

- Αναβάθμιση και δημιουργία ΒΙΠΕ (σχέδιο ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ για αναβάθμισης και δημιουργίας νέων "πράσινων" βιομηχανικών πάρκων, με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, ιδιωτικά κεφάλαια και Τρ. Πειραιώς που συμμετέχει ως μέτοχος κατά 65% στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (συμμετοχή Ελληνικού Δημοσίου 35%)

Η υπουργός επεσήμανε ότι το υπουργείο ταυτόχρονα με τις πολιτικές για την τόνωση της ανάπτυξης, υλοποιεί συγκεκριμένες πολιτικές για την πάταξη της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας στην αγορά.

Τέλος, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι οι πολιτικές που προωθεί το ΥΠΟΙΑΝ για την τόνωση της ανάπτυξης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, πολιτικές που συνδέονται με πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, βοηθούν ώστε να προωθηθεί η απαραίτητη δημοσιονομική εξυγίανση. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην ανάγκη να προωθηθεί παντού στο δημόσιο τομέα η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα