Μη αναπτυξιακά κρίνουν τα φορολογικά μέτρα οι μικρές επιχειρήσεις

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010 12:23

Μη αναπτυξιακά κρίνουν τα μέτρα φορολογικής πολιτικής που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση οι 9 στις 10 μικρές επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία MARC, με αντικείμενο την κατάσταση των ελληνικών πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων κατά το τελευταίο εξάμηνο του 2009 και τις προβλέψεις τους για το επόμενο εξάμηνο.

Ειδικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών που έλαβαν μέρος στην έρευνα εκτιμά ότι τα φορολογικά μέτρα δεν θα είναι αναπτυξιακά, καθώς μια ενδεχόμενη αύξηση, με οποιοδήποτε τρόπο, του φορολογικού κόστους θα επηρεάσει αρνητικά τις τιμές και την απασχόληση.

Συγκεκριμένα, το 78,9% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα επηρεάσει και τα δύο μεγέθη, το 7,2% μόνο την απασχόληση, το 6,8% μόνο τις τιμές, ενώ μόλις το 5,2% δηλώνει ότι δεν θα επηρεάσει κανένα από τα δύο.

Σε σχέση με τη διαβούλευση που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα, μόνο το 34,1% θεωρεί ότι ο διάλογος είναι ειλικρινής σε αντίθεση με το 46,8 % που τον κρίνει προσχηματικό. Ένα ποσοστό 19,3% δεν απήντησε. Την ίδια στιγμή, οι 2 στις 3 επιχειρήσεις θεωρούν ότι υπάρχει «κρυφή ατζέντα».

Στην ερώτηση για τον τρόπο διεξαγωγής της διαβούλευσης οι 2 στις 3 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι ο διάλογος έπρεπε να είχε λάβει χώρα άμεσα μεταξύ κοινωνικών φορέων και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, έναντι ενός ποσοστού 19,9% που προτιμά την ηλεκτρονική διαβούλευση.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί επίσης ότι τα φορολογικά μέτρα δεν θα είναι δίκαια. Πιο συγκεκριμένα, περισσότερες από 8 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι το φορολογικό κόστος που ενδεχομένως θα προκύψει από τα νέα μέτρα θα επιβαρύνει περισσότερο τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούνται και οι εύκολοι στόχοι.

Σε σχέση με το ζήτημα του κατά πόσο ένα πιο αυστηρό ως προς τις κυρώσεις του φορολογικό σύστημα θα οδηγήσει σε μείωση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, οι μισές επιχειρήσεις θεωρούν ότι θα μειωθεί η φοροδιαφυγή, ενώ οι άλλες μισές δήλωσαν είτε θα αυξηθεί (12,6%) είτε θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα (34,1%).

Ακόμη, το 44,7% δήλωσε ότι η αυστηροποίηση των ποινών για φορολογικές παραβάσεις δεν θα επηρεάσει το μέγεθος της διαφθοράς, το 35,5% δήλωσε ότι θα μειωθεί, ενώ το 18,9% εκτιμά ότι θα αυξηθεί η διαφθορά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα ως προς τον τρόπο φορολογικού ελέγχου που προτιμούν οι μικρές επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, το 57,4% των επιχειρήσεων προτιμούν ένα προαιρετικό σύστημα «αυτοελέγχου» με καταβολή ενός αντικειμενικού ποσοστού ώστε να αποφεύγεται η εμπλοκή με τις φορολογικές αρχές, ενώ μόνο το 30,4% προτιμά το σύστημα ελέγχου βάσει εσόδων - εξόδων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα