Βρετανία: Αποτελεσματική ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα

Υποσχέθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ
Τρίτη, 02 Μαρτίου 2010 06:21

«Εξυπνη και αποτελεσματική ρύθμιση» του χρηματοπιστωτικού τομέα υποσχέθηκε χθες ενώπιον αντιπροσωπείας τραπεζιτών στο Λονδίνο ο νέος Ευρωπαίος επίτροπος για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Γάλλος, Μισέλ Μπαρνιέμ του οποίου η εκλογή είχε ανησυχήσει το Σίτι.

«Προκειμένου να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, μας χρειάζεται μία μεταρρύθμιση, έξυπνη, αποτελεσματική και αρμονική», τόνισε ο Μπαρνιέ.

Η επιλογή του Λονδίνου ως ενός από τους πρώτους σταθμούς του Μπαρνιέ στο εξωτερικό είναι άκρως συμβολική. Το λονδρέζικο Σίτι, που στεγάζει τις μεγαλύτερες τραπεζικές συναλλαγές στην Ε.Ε., είχε θορυβηθεί με την επιλογή του Μπαρνιέ στη συγκεκριμένη θέση, φοβούμενο ότι μία αυστηρή μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα θα προκαλούσε μαζική έξοδο των τραπεζιτών από το οικονομικό κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας.

Ενώπιον των Βρετανών τραπεζιτών, ο επίτροπος της Ε.Ε. έθεσε τρεις προτεραιότητες. Κατ' αρχάς, ο Μπαρνιέ μίλησε για «καλά εποπτευόμενα ιδρύματα» χάρις σε έναν «ενιαίο κανόνα, που θα συνοδεύεται από τη στενή συνεργασία και μία πραγματική ανταλλαγή πληροφοριών». Ο Μπαρνιέ ευχήθηκε ο μηχανισμός αυτός να μπορέσει να στηθεί «έως τα μέσα του έτους», προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή «οι νέες ρυθμιστικές αρχές έως τις αρχές του νέου έτους».

Η δεύτερη προτεραιότητα αφορά «τα επαρκώς κεφαλαιοποιημένα ιδρύματα», τόσο σε ποιότητα, όσο και σε ποσότητα. Οι σχετικές προτάσεις θα κατατεθούν «το προσεχές Φθινόπωρο», δήλωσε.

Τέλος, ο Μπαρνιέ ευχήθηκε την δημιουργία «υπεύθυνων» χρηματοοικονομικών οργανισμών, που θα διαθέτουν «καλύτερη διακυβέρνηση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα