Oτμαρ Ισινγκ: «Η Ελλάδα πρέπει να στραφεί στο ΔΝΤ»

Τρίτη, 02 Μαρτίου 2010 10:44

Υπέρ της προσφυγής της Ελλάδας για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και όχι στην Ευρωζώνη τάσσεται ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ότμαρ Ίσινγκ.

«Το ΔΝΤ θα ήταν το κατάλληλο γιατί αυτός είναι ο σκοπός του», δήλωσε ο Ίσινγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF και πρόσθεσε: «Το Ταμείο έχει μακρά εμπειρία στην παροχή βοήθειας και στη σύνδεσή της με συγκεκριμένους όρους».

«Με μια στροφή στο ΔΝΤ αποφεύγεται η δυσαρέσκεια μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών, όπως η Γερμανία», υποστήριξε ο Ίσινγκ, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο ως σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης σε θέματα μεταρρύθμισης του χρηματοοικονομικού κλάδου κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης.

Ο Γερμανός οικονομολόγος προέτρεψε την Αθήνα να αδράξει την ευκαιρία και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις παρά τις λαϊκές αντιδράσεις. «Αν έχεις ζήσει πέρα από τις δυνατότητές σου για χρόνια και έχεις χρηματοδοτήσει την κατανάλωση με δάνεια, δεν εκπλήσσει το ότι θα είναι δύσκολο να σταματήσεις... Δεν θα συμβεί χωρίς αντιδράσεις, αλλά δεν θα βγουν από αυτή την κρίση μακροπρόθεσμα χωρίς αυτές τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνοχή της Ευρωζώνης εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης. «Η συνοχή της νομισματικής ένωσης κινδυνεύει», δήλωσε, σημειώνοντας ότι οι κανόνες τις ΕΕ απαγορεύουν σε μια χώρα να αναλάβει τα χρέη μιας άλλης ή να της παρέχει εγγυήσεις. «Δεν μπορώ να φανταστώ μια τέτοια παραβίαση της συνθήκης», τόνισε.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα