Αυστραλία: Στο 0,9% η αύξηση του ΑΕΠ

Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2010 05:39
UPD:05:54

Με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών αναπτύχθηκε η οικονομία της Αυστραλίας, υπογραμμίζοντας τη χθεσινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να αυξήσει το κόστος δανεισμού για τέταρτη φορά σε πέντε συσκέψεις.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,9% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο, όταν είχε αυξηθεί 0,3% (αναθεωρημένα στοιχεία), ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας στο Σύδνεϋ.

Ο διοικητής της Federal Reserve, Γκλεν Στίβενς, ο πρώτος κεντρικός τραπεζίτης από το G20, που αύξησε τα επιτόκια δανεισμού φέτος, λέει ότι η οικονομία της Αυστραλίας κινείται σε ρυθμούς ανάπτυξης μετά το πέρασμά της από την παγκόσμια ύφεση. Η ανάπτυξη ενδέχεται να αυξηθεί φέτος καθώς η ζήτηση της Κίνας για πρώτες ύλες τονώνει τις επενδύσεις των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της BHP Billiton Ltd. και της Chevron Corp.

Το δολάριο της Αυστραλίας διαπραγματεύθηκε στα 90,42 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:06 μ.μ. στο Σύδνεϋ από 90,54 σεντς που ήταν πριν από την ανακοίνωση του ΑΕΠ. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων διετούς διάρκειας αυξήθηκε 1 μονάδα βάσης στο 4,57%. Μία μονάδα βάσης ισούνται με 0,01%.

Οι δαπάνες σε μηχανολογικό εξοπλισμό και εργαλεία αυξήθηκαν 10,9% το τρίμηνο από τους τρεις προηγούμενους μήνες, προσθέτοντας 0,8 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν 0,7% και οι δαπάνες του κράτους αναρριχήθηκαν 1,8%.

Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σύμφωνα με την έκθεση.

Οι ενδείξεις ότι η οικονομία της Αυστραλίας υπερείχε άλλων οικονομιών κατέστησε το νόμισμά της, νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των λοιπών πιο διαπραγματεύσιμων νομισμάτων του κόσμου πέρυσι. Το δολάριο της Αυστραλίας αναρριχήθηκε 42% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2009 και αυτήν την εβδομάδα άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 25 ετών έναντι της βρετανικής λίρας.

Οι προσλήψεις τους πρώτους πέντε μήνες έως και τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 194.600 θέσεις εργασίας, τις περισσότερες σε χρονικό διάστημα τριών ετών, μειώνοντας τον δείκτη ανεργίας στο 5,3% και στα χαμηλότερα επίπεδα 11 μηνών, περίπου στο ήμισυ της ανεργίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Reserve Bank τον περασμένο μήνα, το ΑΕΠ της Αυστραλίας θα αυξηθεί με ρυθμό 3,2% ετησίως.

Οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν 11,8% το έτος έως και τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την έκθεση της RP Data-Rismark στις 26 Φεβρουαρίου.

Τέλος, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων αναρριχήθηκε 0,9% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα