Αντιδράσεις στα νέα μέτρα

Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2010 15:37
UPD:20:00

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς, του προέδρου της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, μετά την ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων από την κυβέρνηση. Σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία της αγοράς «βλέπει» το ΒΕΑ.

Αντ. Σαμαράς: Θα βαθύνει η ύφεση

Την αντίθεση της ΝΔ στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας πως το μίγμα που επελέγη παραλύει την οικονομία και τραυματίζει τον κοινωνικό ιστό.

Α. Σαμαράς: Το μίγμα μέτρων του ΠΑΣΟΚ παραλύει την οικονομία

Ακούστε τον κ. Α. Σαμαρά

Πιο αναλυτικά, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, τα οποία, όπως ανέφερε, αν είχαν ληφθεί νωρίτερα θα ήταν πιο ήπια. Επιπλέον, καταλόγισε στον Πρωθυπουργό φυγομαχία γιατί τα μέτρα δεν τα ανακοίνωσε ο ίδιος αλλά ο εκπρόσωπός του. «Τα μέτρα αυτά θα βαθύνουν την ύφεση» πρόσθεσε, εκτιμώντας πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε νέες οδυνηρές για το λαό αποφάσεις.

Αποκρούοντας την κριτική που δέχετε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα πεπραγμένα κυβερνήσεών του στην οικονομία, σημείωσε: «Η Νέα Δημοκρατία διέπραξε σφάλματα και τα πλήρωσε, σήμερα έχει γυρίσει σελίδα, δεν απολογούμαι για κανέναν, κοιτάζω το μέλλον. Το πρόβλημα είναι του πρωθυπουργού που αντί να κοιτάζει το μέλλον ασχολείται μόνο με το χθες».

Συνεχίζοντας μάλιστα πέρασε στην αντεπίθεση: Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μας έφεραν οι χειρισμοί του ΠΑΣΟΚ στο τελευταίο πεντάμηνο, αυτά που έκανε και αυτά που δεν έκανε.

Επισημαίνοντας πως ο ίδιος τήρησε υπεύθυνη στάση, συμπλήρωσε πως το ΠΑΣΟΚ άργησε απελπιστικά και τελικως υιοθετησε λάθος μίγμα. Στηρίζεουμε οτιδήποτε βγάζει την Ελλάδα από την κρίση, αυτό το μίγμα δεν μας βγάζει από την κρίση, συμπλήρωσε και είπε: Η ΝΔ λέει όχι στην αυξηση του ΦΠΑ, σε κάθε αύξηση φορολογίας στα καύσιμα, λέει όχι στην περικοπή του 14ου μισθού.

Αντίθετα πρότεινε μεγαλύτερο φόρο στον καπνό και τα ποτά, στα είδη πολυτελείας, αυξηση εσόδων από την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσιου, μεγαλύτερες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του κράτους. Κόκκινη γραμμή για μας είναι η προστασία των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και η στήριξη της μεσαίας τάξης, συνέχισε. Επίσης, ζήτησε μέτρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό.

«Οι φορολογούμενοι πληρώνουν την καθυστέρηση του ΠΑΣΟΚ»

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση θα μπορούσαν να ήταν πολύ πιο ήπια, αν είχαν ανακοινωθεί όταν γνωστοποιήθηκε το ύψος του ελλείμματος», δήλωσε στο naftemporiki.gr ο βουλευτής της ΝΔ και ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1784865

Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ ήρθε την εξουσία με ένα πρόγραμμα που αποδείχθηκε ανεφάρμοστο και στη συνέχεια δεν έλαβε κανένα μέτρο, προσελκύοντας έτσι την προσοχή των αγορών.

Παράλληλα, τόνισε ότι από τα σημερινά μέτρα «λείπει η αναπτυξιακή διάσταση, καθώς δεν υπάρχουν σαφείς διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία».

ΚΚΕ: Να βγούμε στους δρόμους

Για άγρια μέτρα που οδηγούν το λαό στο κρεματόριο, έκανε λόγο το ΚΚΕ καλώντας τους πολίτες να βγουν στους δρόμους ώστε εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να τα πάρει πίσω.

«Όλοι στο δρόμο του αγώνα για να αποκρούσουμε τους νέους άγριους φόρους στο ΦΠΑ και στα καύσιμα, τη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων. Να αποτρέψουμε τον σφαγιασμό των δώρων Πάσχα - Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας πως «είναι ψέμα ότι αυτό αφορά μόνο τον δημόσιο τομέα» και ότι «στόχος είναι να κοπεί εντελώς και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα».

«Να σταματήσουμε το ξεθεμέλιωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, την απελευθέρωση των απολύσεων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μέτρα που έχουν έτοιμα και θα αποτελέσουν το επόμενο κύμα επίθεσης», προειδοποιεί το Κομμουνιστικό Κόμμα και προειδοποιεί πως τα μέτρα δεν θα είναι προσωρινά και δεν θα είναι τα τελευταία.

Ο λαός, καταλήγει η ανανοίνωση, πρέπει να εμπιστευτεί τη δύναμή του, να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, γιατί «η επίθεση θα συνεχίζεται και διαρκώς θα γίνεται πιο βάρβαρη αν τώρα δεν προσκρούσει σε μια ισχυρή, αγωνιστική, λαϊκή αντίδραση».

«Είναι ντροπή τα βάρβαρα μέτρα να περάσουν χωρίς λαϊκή αντεπίθεση. Έχει σημασία ο λαός να δείξει πως θα τα σμπαραλιάσει στην πράξη», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία αύριο το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας στην Ομόνοια (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου).

Η Α. Παπαρήγα για τα νέα οικονομικά μέτρα

Ακούστε την κα Α. Παπαρήγα

Γ. Καρατζαφέρης: Θα ματώσουμε αλλά θα διασωθούμε

«Θα ιδρώσουμε, θα δακρύσουμε, θα ματώσουμε, αλλά η Ελλάδα θα διασωθεί. Πρέπει να τη διασώσουμε», παρατήρησε μετά την ανακοίνωση των μέτρων ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο Γ. Καρατζαφέρης για τα νέα οικονομικά μέτρα

Ακούστε τον κ. Γ. Καρατζαφέρη

«Όλα τα χρόνια της μεταπολιτεύσεως, μεριμνούσαμε για τους Έλληνες και παραμελούσαμε την Ελλάδα. Σήμερα, την στιγμή της μεγάλης κρίσεως, πρέπει να μεριμνήσουμε για την Ελλάδα, δοκιμάζοντας τους Έλληνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Κυβερνήτες και κυβερνώμενοι, συνδικαλιστές και λοιποί παράγοντες του Δημοσίου βίου, υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια μάλλον κατώτεροι των περιστάσεων» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και παραδέχθηκε: «Υπήρξαν στιγμές που δεν ορθώσαμε το ανάστημά μας όλοι μπροστά σε μεγάλες κομβικές για τον τόπο πορείες».

«Ο προσωπικός πατριωτισμός ενός εκάστου, πρέπει να παραμερίσει τα οποιαδήποτε προσωπικά ωφελήματα, για να επαναφέρουμε το βαναύσως τραυματισμένο γόητρο της χώρας, εκεί που επιβάλλεται από την μακροχρόνια Ιστορία μας και την υποχρέωσή μας προς τις επόμενες γενεές των Ελλήνων», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε πως για κάθε ένα από τα μέτρα, «ο ΛΑ.Ο.Σ θα τοποθετηθεί υπευθύνως εις τη Βουλή των Ελλήνων. Μέχρι τότε ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη ο τόπος, την κοινωνική ειρήνη».

Αλ. Τσίπρας: Στην πυρά η κοινωνία και οι κατακτήσεις της

«Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει στην πυρά την ελληνική κοινωνία και τις κατακτήσεις της», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτό όμως που φαίνεται απλόχερα να χαρίζει στους κερδοσκόπους δεν της ανήκει. Ανήκει στους Έλληνες εργαζόμενους που, με αγώνες και με θυσίες, κατέκτησαν τις τελευταίες δεκαετίες. Κανείς δεν μπορεί να παραδίδει στην πυρά κάτι που δεν του ανήκει, ιδίως όταν δεν έχει λάβει καν την έγκριση του ιδιοκτήτη -και στην προκειμένη περίπτωση ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός που δικαιούται να έχει την τελική έγκριση και την τελική επιλογή», σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Π. Λαφαζάνης: Επαχθή, βάρβαρα, άδικα τα μέτρα

«Ιδιαίτερα επαχθή, βάρβαρα και άδικα» χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο naftemporiki.gr. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1784866

Όπως είπε, πρόκειται για «μέτρα κοινωνικής αγριότητας» που «κλείνουν τις προοπτικές εξόδου από την οικονομική ύφεση».

Πρόκειται για την τέλεια συνταγή, όπως μας είπε, για να μπει η οικονομία σε πολύ βαθιά ύφεση, πολύ μεγαλύτερη από τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, που θα οδηγήσει σε κύκλο νέων δημοσιονομικών απωλειών, νέου ελλείμματος και νέων πρόσθετων μέτρων.

«Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι δημοσιονομικό, είναι αναπτυξιακό, παραγωγικό, κοινωνικό», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Προειδοποίηση ΑΔΕΔΥ για νέες κινητοποιήσεις

Η ΑΔΕΔΥ προειδοποίησε με νέες κινητοποιήσεις μετά τη γνωστοποίηση των αποφάσεων της κυβέρνησης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για κοινωνική έκρηξη υπό το βάρος των νέων μέτρων.

«Θα βρεθούμε στους δρόμους με όλες μας τις δυνάμεις. Φοβάμαι ότι θα υπάρχει κοινωνική έκρηξη», δήλωσε στο Reuters ο γενικός γραμματέας της ανώτατης δημοσιοϋπαλληλικής οργάνωσης Ηλίας Ηλιόπουλος. «Ο λαός σε λίγο θα αρχίσει να πεινάει», σημείωσε χαρακτηριστικά http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1784766 .

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ανέφερε πως του υπέδειξε πρακτικές προτάσεις για την εξοικονόμηση πόρων σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης.

«Τόνισα στον πρωθυπουργό ότι εάν θέλουμε να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή και τα μέτρα να είναι κοινωνικά δίκαια, δεν μπορεί να προχωράμε με το ψαλίδι στους μισθούς και τις συντάξεις και να μείνουν άθικτα όλα εκείνα τα ιδιωτικά και δημόσια συστήματα που δημιουργούν το πρόβλημα» σημείωσε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που έχει προγραμματίσει η ΑΔΕΔΥ και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για αντιμετώπιση μιας «μονομερούς και άδικης κατάστασης που συνοδεύεται από έναν άθλιο λαϊκισμό, όταν η Δημόσια Διοίκηση θα πρέπει να γίνει δύναμη εξόδου από την κρίση».

Επιπλέον, ζήτησε ξεχωριστή συνάντηση της κυβέρνησης με την ΑΔΕΔΥ για ζητήματα Δημόσιας Διοίκησης και μισθολογίου. Ακόμη, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μη γίνει δημοσιονομικό πρόβλημα το ασφαλιστικό και να μετατεθεί έξω από αυτές τις συνθήκες πίεσης η αντιμετώπισή του.

ΓΣΕΕ: Πληρώνoυν πάλι τα κορόιδα

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος χαρακτήρισε μονομερή και άδικα τα μέτρα, υποστηρίζοντας πως «για άλλη μία φορά τα κορόιδα πληρώνουν». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Συνομοσπονδία προστίθεται πως «οι "καρχαρίες" των αγορών και των πολιτικών προϊσταμένων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση πήραν με τα κυβερνητικά μέτρα κυριολεκτικά ΣΑΡΚΑ από τη μισθωτή εργασία και την πραγματική οικονομία».

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, που προανήγγειλε κινητοποιήσεις, τα μέτρα αυτά οδηγούν:

α) Σε δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, χωρίς μάλιστα να υπάρχει το ανάλογο ισοδύναμο προς την πλευρά των εργοδοτών, των εχόντων και κατεχόντων.

β) Έχουν τραγική επίπτωση στην ζήτηση και στην κατανάλωση με αποτέλεσμα την εμβάθυνση της ύφεσης και την διεύρυνση της ανεργίας.

γ) Διακρίνονται αποκλειστικά από την εισπρακτική λογική χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική εξόδου από την κρίση. Περικόπτουν και την ελάχιστη προβλεπόμενη αύξηση στον προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

ΣΕΒ: Αναγκαία μέτρα προς αποφυγή της χρεοκοπίας

«Τα μέτρα ήταν αναγκαία για να αποφύγει η χώρα μας την χρεοκοπία», παρατήρησε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Χάρης Κυριαζής.

Πρόσθεσε ότι ο ΣΕΒ εκτιμά πως τα μέτρα αυτά θα επιτείνουν την ύφεση και πως γι' αυτό ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα ένα πακέτο νέων αναπτυξιακών μέτρων, που δεν θα έχουν ταμειακό, αλλά παραγωγικό χαρακτήρα και θα στοχεύουν σε τρεις άξονες.

Πρόκειται -όπως εξήγησε- για την προσέλκυση επενδύσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εξωστρέφεια της ελληνικής παραγωγής. Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα επέκτασης των μέτρων στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Κυριαζής είπε ότι δεν τέθηκε τέτοιο θέμα «αλλά η κρίση πλήτει εξίσου τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

ΓΣΒΕΕ: Μπροστά μας το πρόβλημα της στάσης πληρωμών

«Σκληρά» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση «για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της στάσης πληρωμών, από το ελληνικό κράτος, λόγω των πολλών λαθών, που έγιναν από τους διαχειριστές τους με τις πελατειακές σχέσεις».

«Από αύριο, όμως, θα πρέπει να αρχίσουμε όλοι, και κυρίως η κυβέρνηση, να μιλάμε για ανάπτυξη και παραγωγή, αλλά και για μέτρα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα, που είναι μπροστά μας, της στάσης πληρωμών από την πραγματική οικονομία», συμπλήρωσε.

EΣΕΕ: Δεν θα φθάσουμε στη στάση πληρωμών

«Το ταμείο είναι μείον, όμως δεν θα φθάσουμε ούτε στην παύση πληρωμών, ούτε στη στάση εμπορίου», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή έχουμε να διαχειριστούμε την επόμενη μέρα των μέτρων για να μη φθάσουμε μετά από ένα χρόνο στην ίδια θέση, που βρισκόμαστε σήμερα».

«Σχετικά με τον 13ο και τον 14ο μισθό δεν υπάρχει καμία σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, δεν θα μειωθεί καμία απολαβή εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα», ξεκαθάρισε.

ΒΕΑ: Πλήγμα στις μικρότερες επιχειρήσεις

Σοβαρές επιπτώσεις εκτιμά ότι θα έχουν τα νέα μέτρα στη λειτουργία της αγοράς το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ).

To ΒΕΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το κατά πόσο τα συγκεκριμένα μέτρα θα αποφέρουν μέσω της εξοικονόμησης πόρων τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δεδομένου ότι ο περιορισμός της καταναλωτικής ζήτησης που είναι προφανώς αναμενόμενος ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει και σε περαιτέρω μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων με άμεσο κίνδυνο για την λειτουργία ιδιαίτερα των μικρότερων απΆ αυτές και αύξηση της ανεργίας, και κατά συνέπεια σε μείωση αντί αύξησης των εσόδων του Δημοσίου από αμέσους και εμμέσους φόρους.

Ζητάει, λοιπόν, την άμεση κινητοποίηση της Πολιτείας με αναπτυξιακά μέτρα, επίσπευση δράσεων ΕΣΠΑ και οπωσδήποτε μέτρα τόνωσης του ψυχολογικού παράγοντα της αγοράς για την κατά το δυνατόν συγκράτηση περαιτέρω περιοριστικών επιδράσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα