ΥΠΟΙΚ: Μόνιμου χαρακτήρα τα μέτρα εισοδηματικής πολιτικής

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ
Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2010 17:06
UPD:17:49

«Η Ελλάδα έκανε ό,τι μπορούσε. Έχει εξαντλήσει τα όριά της σε ό,τι αφορά μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά τις επίσημες ανακοινώσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε με τη λήψη του νέου πακέτου μέτρων για την οικονομία και θα συνεχίσει τις συζητήσεις με την ΕΕ για να εξειδικευτεί η όποια παροχή βοήθειας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Η Ελλάδα έκανε ό,τι μπορούσε. Έχει εξαντλήσει τα όριά της σε ό,τι αφορά μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά τις επίσημες ανακοινώσεις.

Επανέλαβε πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, ενώ σημείωσε πως η χώρα δεν έχει άμεση ανάγκη για δανεισμό τις επόμενες ημέρες.

«Τα μέτρα που εγκρίθηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβουλίου θωρακίζουν απολύτως το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010- και πιθανόν επιτρέπουν υπέρβαση του στόχου αυτού- και απαντούν με τον πλέον πειστικό τρόπο στις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο κλίμα στις αγορές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Χαρακτήρισε δε τα μέτρα προφανώς δύσκολα αλλά αναγκαία γιατί κρίνεται η δυνατότητα της χώρας να μπορεί να δανείζεται.

Σημείωσε ακόμη ότι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα εξαντλείται η λήψη παρόμοιων μέτρων για το 2010 και επιχειρείται με τις σημερινές κινήσεις η λήψη επιπλέον μόνιμων μέτρων όπως ζητούσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η συγκράτηση ή και μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, το οποίο, όπως είπε, την τελευταία πενταετία είχε αυξηθεί κατά 40%, τόνισε ότι αποφεύχθηκαν οι δραστικές λύσεις όπως η κατάργηση του 14ου μισθού.

Η περικοπή δε κατά 30% του επιδόματος αδείας και των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, επιμερίζει σε όλο το έτος την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων.

Επεσήμανε ακόμη ότι η μείωση κατά 7% των αποδοχών στις ΔΕΚΟ και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου έγινε διότι εκεί δεν υπάρχουν επιδόματα για να περικοπούν ενώ το ύψος της περικοπής των συντάξεων των συνταξιούχων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ είναι θέμα των ταμείων αυτών.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός ανέφερε ότι τα μέτρα της εισοδηματικής πολιτικής είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα ισχύσουν έως ότου τουλάχιστον η χώρα παραμένει σε διαδικασία επιτήρησης. Πιθανές διορθωτικές κινήσεις θα εξεταστούν, όπως ανέφερε, από την κυβέρνηση μετά την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία της επιτήρησης και σε συνδυασμό με το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.

Τέλος ερωτηθείς για την πρόταση της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο να επιβληθεί φόρος αλληλεγγύης σε όσους παρόχους υπηρεσιών δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ (ιδιωτικές κλινικές, καζίνο κλπ.) ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι «είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα και θα την κοιτάξουμε αλλά δεν έχουμε κάτι τελειωμένο αυτή τη στιγμή» και πρόσθεσε ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο θα επεκταθεί η επιβολή του ΦΠΑ σε όλους αυτούς τους παρόχους εκτός από τις ιατρικές υπηρεσίες.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα