ΣΕΛΠΕ: ¶μεση ανάγκη λήψης μέτρων αναπτυξιακής μορφής

Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2010 19:56

Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων αναπτυξιακής μορφής μηδενικού δημοσιονομικού κόστους διότι υπάρχει κίνδυνος να βαθύνει η ύφεση που θα έχει σαν συνέπεια την ελλειμματική εισπραξημότητα των φορολογικών εσόδων από το κράτος, σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) Θεόδωρος Βάρδας.

Ο κ. Βάρδας επισημαίνει μεν ότι «ο ΣΕΛΠΕ, όπως όλοι οι Έλληνες, εύχεται τα νέα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης να αποδειχτούν αποτελεσματικά ως προς τους στόχους τους», σημειώνει όμως παράλληλα ότι «η επιτυχία τους θα κριθεί από την πραγματοποίηση του στόχου ανάπτυξης του ΑΕΠ οποίος ήδη εντός πέντε μηνών έχει αναθεωρηθεί από -0,3% σε -2,0%».

Κατά τον ΣΕΛΠΕ, η περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ θα οδηγήσει στην «πορτογαλοποίηση» της οικονομίας και σε ένα φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, νέων φόρων και μεγαλύτερης ύφεσης με αποτέλεσμα το Νοέμβριο να χρειαστούν και νέα μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας.

Ο ΣΕΛΠΕ εκτιμά ότι το μεγάλο πρόβλημα στον δημόσιο τομέα δεν είναι μόνο το ύψος των μισθών, αλλά κυρίως ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς αντικείμενο εργασίας, το οποίο σε συνδυασμό με τις λοιπές ανεξέλεγκτες δαπάνες του Δημοσίου δημιουργεί μια εκρηκτική δημοσιονομική κατάσταση.

«Πρέπει να επιτευχθεί άμεσα η αναδιοργάνωση του κράτους, με κατάργηση άχρηστων οργανισμών και βελτίωση των υφισταμένων υπηρεσιών με ταυτόχρονη εξειδίκευση, στοχοποίηση και μέτρηση της παραγωγικότητας. Το ελληνικό δημόσιο απομυζά τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και όσοι φόροι και αν επιβληθούν δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα των δημοσίων ελλειμμάτων» τονίζει ο κ. Βάρδας.

Κρίνει δε ότι επιβάλλεται η σμίκρυνση του δημόσιου τομέα της οικονομίας με πρώτη προτεραιότητα την μείωση στο ήμισυ του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και με δεύτερη προτεραιότητα την άρση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων στο δημόσιο.

«Το ελληνικό οργανωμένο εμπόριο όπως και κάθε Έλληνας στέκεται στο πλευρό της Εθνικής προσπάθειας της κυβέρνησης για την διάσωση της οικονομίας. Η ανησυχία του όμως είναι δεδομένη και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς μόνο τα αναπτυξιακά μέτρα μπορούν να δείξουν το δρόμο της εξόδου από την κρίση. Μέτρα τα οποία θα έπρεπε ήδη να είχαν εξαγγελθεί και τα οποία αναμένουμε να μεγάλη αγωνία», καταλήγει ο ΣΕΛΠΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα