Στην ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με την ευρύτερη κρίση σε χώρες της ευρωζώνης, συνεχίζουν να αναφέρονται αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Ειδικότερα, η εφημερίδα Wall Street Journal τονίζει τα «εγγενή προβλήματα» του ευρώ, τα οποία και αποκαλύφθηκαν, όπως υποστηρίζεται, «με αφορμή την τρέχουσα δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «μπορεί οι Ευρωπαίοι να ρίχνουν το φταίξιμο για τα προβλήματα της Ελλάδας σε συναλλαγές με τη Γουόλ Στριτ, ωστόσο η αλήθεια είναι αφενός ότι η Ελλάδα υπήρξε ο βασικός αυτουργός του χρέους της και αφετέρου ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έκαναν συστηματικά τα στραβά μάτια στην παραβίαση των κανόνων από την Ελλάδα».
Παρουσιάζονται δε οικονομικά και χρονολογικά στοιχεία για την πορεία της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενώ προσδιορίζοντας ως βασικό πρόβλημα της ευρωζώνης την «έλλειψη κανόνων και μηχανισμών που να επιβάλλουν τη δημοσιονομική πειθαρχία στις χώρες-μέλη της», διατυπώνεται η άποψη ότι «η Ελλάδα υπήρξε μεν ο πιο συστηματικός παραβάτης των κανονισμών της ευρωζώνης, όχι όμως και ο μοναδικός».
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «από τα δώδεκα αρχικά μέλη της ευρωζώνης, όλα, πλην του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Φιλανδίας, έχουν παραβιάσει τουλάχιστον μία φορά τους κανονισμούς της ευρωζώνης», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας αδυναμίας, της έλλειψης δημοσιονομικής πειθαρχίας, που ιστορικοί και οικονομολόγοι εντοπίζουν στη γέννηση του ευρώ, το οποίο ευρώ χαρακτηρίζουν πολιτική κίνηση των ηγετών της εποχής με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, η είσοδος στην ευρωζώνη της Ελλάδας, της κοιτίδας της δημοκρατίας και του αρχαίου κόσμου, είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις «παραβιάσεις της Ελλάδας» στην παρουσίαση των οικονομικών της στοιχείων, γίνεται λόγος για «σχεδόν μηδαμινή αναφορά» στους αμυντικούς εξοπλισμούς της χώρας, για «συστηματική διόγκωση» των εσόδων από τη φορολογία, για «μη καταγραφή των δαπανών» των νοσοκομείων στις δαπάνες του εθνικού συστήματος υγείας και για «συνυπολογισμό στα κρατικά εισοδήματα των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων προς ιδιωτικούς φορείς».
Σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην εφημερίδα New York Times γίνεται αναφορά στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ανακοινώσει νέα μέτρα λιτότητας σήμερα, με στόχο την «εξοικονόμηση περισσότερων χρημάτων, που θα εισφέρουν στον περιορισμό του δημόσιου χρέους και θα αποτρέψουν μία κρίση στη ευρωζώνη».
Μεταξύ άλλων, δημοσιεύονται οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, κάνοντας λόγο για «αναγκαίες οδυνηρές αποφάσεις σε μία κρίσιμη στιγμή». Επίσης, επισημαίνονται δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις οποίες, «είμαστε σε έναν αγώνα δρόμου με τον χρόνο και με στόχο να διατηρήσουμε ζωντανή την οικονομία μας».
Στο δημοσίευμα καταγράφονται αναλυτικά τα προτεινόμενα μέτρα από την κυβέρνηση, ενώ σημειώνεται η επικείμενη επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στη Γερμανία, όπου θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Μέρκελ.
Επίσης, γίνεται αναφορά στην εξαγγελία 24ωρης απεργίας στις 16 Μαρτίου, καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας που έχει δοθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ προκειμένου η Ελλάδα να αποδείξει ότι έχει αναλάβει τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ