Με το βλέμμα στην Ελλάδα

Τι έγινε στις αγορές
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 00:01

Τα νέα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκαν στο επίκεντρο των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών, προσφέροντας κάποια προσωρινή ανακούφιση εν όψει της κρίσιμης συνάντησης της Παρασκευής μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν και τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για τον τομέα παροχής υπηρεσιών, τα οποία κατάφεραν να καθησυχάσουν τους επενδυτές που παραμένουν προβληματισμένοι για το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας.

Ο τομέας παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το Δεκέμβριο του 2007 όταν άρχισε η ύφεση, ενώ και τα επιμέρους στοιχεία για περικοπές θέσεων εργασίας που έδειξαν επιβράδυνση το Φεβρουάριο σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα έδειξαν ότι η αγορά απασχόλησης ίσως να βρίσκεται σε σημείο καμπής.

Ωστόσο, στη Wall Street οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση, γεγονός το οποίο προκάλεσε νευρικότητα προς το τέλος της συνεδρίασης.

Στην Ευρώπη οι μετοχές ενισχύθηκαν για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση χάρη στα θετικά στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ και την αισιοδοξία που πυροδότησε η εξαγγελία των ελληνικών μέτρων λιτότητας για μείωση του ελλείμματος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,8%, στις 1.035,56 μονάδες, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιανουαρίου.

Το ευρώ «αντέδρασε» θετικά στις νέες εξελίξεις, «σκαρφαλώνοντας ενδοσυνεδριακά μέχρι και το 1,3736 έναντι του δολαρίου, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 17 Φεβρουαρίου, για να σταθεροποιηθεί στη συνέχεια κοντά στο 1,37, καταφέρνοντας όμως να απομακρυνθεί από τα χαμηλά εννιάμισι μηνών -κάτω από το 1,35- που είχε αγγίξει στη συνεδρίαση της Τρίτης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα