Ρεν: Θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα

Moody's: Απαιτείται «σχεδόν τέλεια» εφαρμογή των μέτρων
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 10:22
UPD:10:59

Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση επαρκούν για το 2010, ωστόσο θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα το 2011 και το 2012, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν.

Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη, εάν χρειαστεί, να λάβει συντονισμένα μέτρα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα, δήλωσε ο Ρεν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Corriere della Sera. «Έχουμε τα μέσα για να το κάνουμε», τόνισε.

Σε συνάντηση που είχε με διαπιστευμένους δημοσιογράφους χθες το απόγευμα, ο κ. Ρεν τόνισε ότι, εφόσον εφαρμοστούν πλήρως, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι επαρκή για φέτος. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση το 2011 και το 2012.

Σύμφωνα με τον Φινλανδό επίτροπο, η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη πρόσθετων μέτρων αποτελεί μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία των δημοσιονομικών και οικονομικών εξελίξεων της Ελλάδας. Πρόσθεσε ότι αυτό που προέχει είναι να εφαρμοστούν πλήρως και έγκαιρα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Την ικανοποίησή τους για το νέο πακέτο μέτρων εξέφρασαν χθες και άλλοι κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόνισε ότι τα πρόσθετα μέτρα βεβαιώνουν τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% το 2010 και για την εφαρμογή «των φιλόδοξων στόχων» του προγράμματος της.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, χαιρέτισε τα πρόσθετα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Επιβεβαιώνουν, όπως είπε, τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τους στόχους που καθόρισε.

«Σχεδόν τέλεια» εφαρμογή των μέτρων ζητά η MoodyΆs

Εντωμεταξύ, η Moody's Investors Services ζητά από την ελληνική κυβέρνηση «σχεδόν τέλεια» εφαρμογή του νέου πακέτου μέτρων για την εξυγίανση της οικονομίας, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει η αξιολόγηση Α2 της χώρας.

«Για να διατηρηθεί η αξιολόγηση Α2 χρειάζεται να υπάρξει σχεδόν τέλεια εφαρμογή», δήλωσε αργά χθες στο Reuters η Σάρα Κάρλσον, επικεφαλής αναλύτρια αξιολόγησης για την Ελλάδα.

Η Κάρλσον επεσήμανε ότι τα μέτρα είναι μια θετική ένδειξη ότι η κυβέρνηση πραγματικά προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση. Σημείωσε, πάντως ότι τα σχέδια είναι φιλόδοξα και ότι το βασικό θέμα είναι η ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. «Αναγνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει εν μία νυκτί», ανέφερε.

Η αναλύτρια του διεθνούς οίκου τόνισε επίσης ότι το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα ενέχει ολοένα και μεγαλύτερες προκλήσεις και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση κάποια στιγμή θα χρειαστεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις σχεδιαζόμενες δαπάνες της από το 2011 και ύστερα.

Ανέφερε ακόμη ότι θα ήταν θετική ένδειξη εάν η Ευρώπη λάμβανε πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη στήριξη της Ελλάδας, ωστόσο δεν θέλησε να διευκρινίσει τι αντίκτυπο θα είχε αυτό στην αξιολόγηση της χώρας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα