Αντιδρούν στα νέα μέτρα και οι αγρότες

Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 13:54

Επανεξέταση των νέων μέτρων που «διογκώνουν το καλλιεργητικό κόστος» ζητά από την Κυβέρνηση η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ).

Τα μέτρα θα επιφέρουν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των αγροτών αλλά και στην παραγωγική δυνατότητα της γεωργίας, επισημαίνει η Συνομοσπονδία.

Ειδικότερα η ΓΕΣΑΣΕ εκτιμά ότι η αύξηση του ΦΠΑ, του ΕΦΚ στα καύσιμα και των τιμολογίων της ΔΕΗ, θα αυξήσει υπέρμετρα το κόστος παραγωγής «που ήδη βρίσκεται στα ύψη, καθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις - ιδίως των μικρομεσαίων αγροτών - ασύμφορη την καλλιέργεια».

«Το γεγονός αυτό σε συνάρτηση και με τον περιορισμό της χρηματοδότησης (λόγω των γενικότερων κατευθύνσεων των τραπεζών αλλά και της αδυναμίας πολλών νοικοκυριών να δανειστούν, καθώς είναι υπερχρεωμένα)», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΣΑΣΕ, «δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στην ύπαιθρο, με κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση της απασχόλησης και κατά συνέπεια την υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής».

Ως ιδιαίτερα επείγουσα χαρακτηρίζει επίσης τη λήψη των παρακάτω μέτρων:

- Ταχεία εφαρμογή του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με την αναθεωρημένη μορφή που έχει ζητήσει ο αγροτικός κόσμος .

- Απρόσκοπτη χρηματοδότηση όλων των αναπτυξιακών μέτρων τα οποία έχουν συμφωνηθεί και εξαγγελθεί από την κυβέρνηση για τον προσανατολισμό της γεωργίας.

- Στήριξη του αγροτοδιατροφικού τομέα ώστε να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για την ελληνική οικονομία.

- ¶μεση εξόφληση όλων των υποχρεώσεων προς τους αγρότες (ενιαία ενίσχυση, συνδεδεμένη παραγωγή, ΦΠΑ, καύσιμα, νέοι αγρότες, σχέδια βελτίωσης, εξισωτική αποζημίωση κ.λπ.) ώστε να αναζωογονηθούν οι τοπικές αγορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα