Το άνοιγμα της αγοράς της Νέας Υόρκης λειτούργησε ευεργετικά για τις τιμές των μετοχών του ΧΑ και των υπόλοιπων χρηματιστηρίων της ευρωζώνης.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να διατηρήσει ο μέσος όρος του ΧΑ αρκετά από τα κέρδη που σημείωσε μέσα στην μέρα και αμέσως μετά την γνωστοποίηση της επιτυχούς δημοπράτησης δεκαετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
Οι επενδυτές εκφράστηκαν με ένα ράλι ανακούφισης επειδή απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο να συμβεί για την κίνηση του ελληνικού κράτους περιορισμένη κάλυψη όπως πρόσφατα συνέβη για ανάλογη κίνηση από την Πορτογαλία. Οι υπεύθυνοι δήλωσαν ικανοποιημένοι από το σύνολο των κεφαλαίων που ανταποκρίθηκαν στο ελληνικό κάλεσμα αλλά το ύψος των επιτοκίων δεν ήταν το χαμηλότερο δυνατό. Το ΔΝΤ επιμένουν να δείχνουν πολλοί αναλυτές από τις ΗΠΑ κυρίως. Αυτοί δεν καθησυχάζονται με τόσο μικρές δημοπρασίες αφού στους υπολογισμούς τους παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα επιτόκια που θα ζητούσε το ΔΝΤ.
Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.048,16 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,67%.
Ο τζίρος έφθασε κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» τα 200 εκατομμύρια ευρώ και δεν θα συνέβαινε αυτό αν δεν υπήρχε αυξημένο ενδιαφέρον για συναλλαγές κατά την δημοπρασία του τέλους. Τελικά δεν άλλαξε ουσιαστικά το ποσοστό επί του συνολικού τζίρου για την μετοχή της ΕΤΕ και του 20άρη. Δηλαδή πάλι πάνω από το 1/3 της συνολικής αξίας συναλλαγών αφορούσε την ΕΤΕ και στα 201,52 εκατ ευρώ πάνω από 175,6 ήταν για τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Με αυτόν κέρδη είχαν τα περισσότερα blue chip αφού μόνο ΑΤΕ, ΙΝΛΟΤ και ΤΤ σημείωσαν απώλειες.
Μεγάλα κέρδη σημείωσαν μετοχές εκτός τραπεζών όπως ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ με άνοδο πάνω από 4% και αξίζει να σημειωθεί πως οι τραπεζικοί τίτλοι του 20άρη δεν κράτησαν τα κέρδη που κατέγραφαν στο διάστημα από τις 12:30 ως 14:00 και εξ αυτών μειώθηκαν τα κέρδη άνω του 2% του μέσου όρου. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η ΕΤΕ με υψηλό ημέρας 15,17 ευρώ έκλεισε στα 14,80.
Με άνοδο τελικά έκλεισαν 92 μετοχές με απώλειες 88 και αμετάβλητες 67. Το ταμειακό αποτέλεσμα των μέτρων θα είναι από εδώ και πέρα το ξεκάθαρο κριτήριο των ξένων θεσμικών, που μείωσαν την έκθεση τους στο ΧΑ τον Φεβρουάριο συμμετέχοντας ωστόσο με υπεροχή έναντι των ημεδαπών επενδυτών στις συναλλαγές ανά ημέρα στους τίτλους του FTSE20 και LiqMid.
Το θετικότερο από τις εξελίξεις στα ομόλογα είναι ότι η ελεύθερη αγορά αποφάσισε να δοθεί το δάνειο στην χώρα και δεν συνέβαλλαν σε αυτό εξωγενείς παράγοντες. Το επιτόκιο θα υποχωρήσει μετά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που θα ανακοινωθούν υπό την επίβλεψη και την εγγύηση ακριβείας που θα τους δώσει η ΕΕ.
Αν το ποσοστό της μείωσης που αντιστοιχεί στο πρώτο τρίμηνο με βάση τον ετήσιο στόχο επιτευχθεί τότε δραστικά θα τοποθετηθούν και οι επενδυτές των αγορών ομόλογων.