¶ντληση 5 δισ. ευρώ από το 10ετές ομόλογο

Παραμένει ακριβός ο δανεισμός
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 19:59
UPD:20:39

Συνολικά 5 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από την κοινοπρακτική έκδοση 10ετούς ομολόγου, με την τιμή να διαμορφώνεται στις 300 μονάδες βάσης επί των mid-swaps, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η απόδοση του ομολόγου, λήξεως 19 Ιουνίου, 2020, διαμορφώθηκε στο 6,25%.

Πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση ομολόγων φέτος.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, συνολικά κατατέθηκε σημαντικό ύψος προσφορών 15 δισ. ευρώ γεγονός που υπογραμμίζει ότι παρά την εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία, η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελληνική Οικονομία παραμένει ισχυρή.

Οι προσφορές ξεπέρασαν τις 400, αποτελούμενες κυρίως από θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού.

Όπως σημειώνεται, η διαμόρφωση της απόδοσης στο 6,3% αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της κυβέρνησης προκειμένου να ανακοπεί η έντονα αυξητική τάση των spreads των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που είχε καταγραφεί κατά τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, το spread της έκδοσης είναι ευνοϊκότερο κατά 50 μονάδες βάσης σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του 5ετούς ομολόγου αναφοράς, παρά το γεγονός ότι η διάρκεια του ομολόγου είναι διπλάσια.

Ωστόσο, το spread των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα αναφοράς παραμένουν υψηλά. Το γεγονός αυτό καθιστά σαφές ότι το κόστος το οποίο η χώρα υποχρεούται να καταβάλει για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του χρέους της, παραμένει υψηλό.

Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο, υποδηλώνει την αναγκαιότητα επιτάχυνσης της υλοποίησης των αποφάσεων της Kυβέρνησης για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και εξόδου από την κρίση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα