Παράγωγα: Κλασική συνεδρίαση τέλους εβδομάδας

Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2010 12:06

Στα παράγωγα σήμερα δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γίνει «της Παρασκευής». Το Σαββατοκύριακο που μεσολαβεί θα περιλαμβάνει τα σχόλια και τις αναλύσεις επί του επιτοκίου που διαμορφώθηκε από τη δημοπρασία των δεκαετών, τις επιπτώσεις του στον τραπεζικό δανεισμό και τους υπολογισμούς στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν όλες οι ελληνικές τράπεζες μετά τη συζήτηση τεχνικών και κρίσιμων θεμάτων που τις αφορούν όπως και τις υπόλοιπες τράπεζες του Ευρωπαικού Νότου, στο ΔΣ της ΕΚΤ.

Αυτά είναι ολίγα από το μέτωπο των εσωτερικών εξελίξεων αλλά στην ευαίσθητη αγορά των παραγώγων θα «μετρήσει» επίσης το μήνυμα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και τα στοιχεία για την πορεία του χρέους των καταναλωτών.

Στην χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε μείωση του premium στο μισό από την προηγούμενη και επίσης άνοδος των ανοικτών συμβολαίων που μέρος τους σήμερα ίσως κλείσει.

Στα options επειδή πλησιάζει η εκπνοή – δέκα συνεδριάσεις – και στο διάστημα αυτό πολλά μπορούν να επισυμβούν λόγω τις ιδιάζουσας φάσης για την ελληνική οικονομία φαίνεται να μειώνεται το ενδιαφέρον για δικαιώματα επόμενων λήξεων και εστιάζονται οι επενδυτές στο trading επί των τρεχουσών σειρών.

Στην αγορά δανεισμού πολύ μικρό μέρος από τις μετοχές που έριξαν στις δεξαμενές της ΕΤΕΣΕΠ τράβηξαν οι επενδυτές για να πουλήσουν ανοικτά στην spot, και συνεπώς η ηρεμία της Πέμπτης αν διαταραχθεί σήμερα θα προϊδεάσει για το τι θα συμβεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Χαμήλωσε επίσης το συναλλακτικό ενδιαφέρον στα ΣΜΕ επί μετοχών αφού τετραψήφιο αριθμό για να δώσει τον ημερήσιο όγκο «χρειάστηκαν» τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ και της ΕΤΕ για την οποία ωστόσο η πτώση σε σύγκριση με την Τετάρτη ήταν πάνω από 50% όταν ο τζίρος της ΕΤΕ στο ΧΑ παρέμεινε πάνω από το 33,33% του συνολικού.

Χθες ο FTSE20 έφθασε κοντά στην αντίσταση που εντοπίζεται στις 1030 μονάδες χονδρικά και γύρισε χαμηλότερα κλείνοντας στις 1018. Αν οι επιλογές των επενδυτών δώσουν ανοδική ορμή η διάτρηση θα φέρει ως οροφή το χαμηλό του Ιουλίου του 2009 κοντά στις 1060 μονάδες. Στην περίπτωση που θα πιεστούν οι μετοχές και ο δείκτης εύκολα θα αναζητηθούν στηρίξεις στις 980 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα