Ανησυχία εμπνέουν τα δημοσιονομικά της Γαλλίας

Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2010 16:31

Υπό πίεση αναμένεται να βρεθεί σύντομα το χρέος της Γαλλίας, με τους επενδυτές που έχουν θορυβηθεί από την κρίση στην Ελλάδα να ανησυχούν ότι οι κρατικές εκδόσεις είναι ακριβές και ότι δεν αντανακλούν το αυξανόμενο χρέος του γαλλικού δημοσίου.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ότι η οικονομία της Γαλλίας κινδυνεύει να βρεθεί στην «ηλεκτρική καρέκλα» που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, αλλά και το ότι τα ομόλογά της δεν τιμολογούνται όπως θα έπρεπε δεδομένου του αυξημένου κινδύνου, σημειώνει το Reuters.

To δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας αναμένεται να αγγίξει το 2010 το 8,2% –τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών, ενώ το δημόσιο χρέος της θα εκτιναχθεί στο 83,2% –αυξημένο κατά 20% την τελευταία διετία.

«Κατά τη γνώμη μας, η δημοσιονομική εικόνα της Γαλλίας δεν είναι τόσο καλή όσο υποδεικνύει η τιμολόγηση [των κρατικών τίτλων]», τονίζει ο Ρίτσαρντ Μπάτι, διευθυντής επενδύσεων στη βρετανική Standard Life Investments. «Τιμολογούνται σαν να μην υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα», συμπληρώνει. Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές του τραπεζικού κλάδου.

Η Royal Bank of Canada έχει σχεδιάσει έναν χάρτη με τις χώρες όπου το δημοσιονομικό χρέος «χτυπάει κόκκινο», σύμφωνα με τον οποίο, η Γαλλία έρχεται στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των ανεπτυγμένων χωρών, με τις πρώτες θέσεις να καταλαμβάνονται από την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Βρετανία και την Ιταλία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα