Η επιτυχία στα ομόλογα και η ΕΤΕ ανέβασαν τον ΓΔ

Κλείσιμο στα υψηλά ημέρας
Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2010 18:27
UPD:18:56

Με τον τζίρο να μαζεύεται στα 160 εκατομμύρια ευρώ, οι επενδυτές συνέχισαν το χθεσινό ράλι κάνοντας τον Μάρτιο, από την πρώτη του εβδομάδα, τον καλύτερο μήνα του 2010.

Εκτός του ότι οι ανοδικές μετοχές έφθασαν τις 117 με τις αμετάβλητες στις 48 και τις πτωτικές 64, ο ΓΔ έκλεισε στο υψηλό ημέρας και το κλείσιμο αρκετών μετοχών αποτελεί υψηλό 30 ημερών τουλάχιστον και γι' άλλες, λιγότερες υψηλό δωδεκαμήνου.

Η δυναμική της συνεδρίασης παρουσίασε δύο πρόσωπα το πρώτο από την έναρξη ως τις 12:30 που ήταν ξεκάθαρα πτωτικό και το δεύτερο και μεγαλύτερης διάρκειας, όπου οι αγορές ενέβαζαν σταθερά τις τιμές των μετοχών του τραπεζικού κλάδου. Ο δείκτης του έκλεισε με τα μεγαλύτερα κέρδη +3,12% δίδοντας στον 20άρη κέρδη 2,17% και καθιστώντας τον, τον δείκτη με την καλύτερη εβδομαδιαία μεταβολή ύψους 9,2%!

Είναι αυταπόδεικτο συνεπώς πως η υψηλή κεφαλαιοποίηση οδήγησε σε αυτό το πολύ ευχάριστο αποτέλεσμα, το οποίο φέρνει πια τις απώλειες του μέσου όρου από την αρχή της χρονιάς, στα επίπεδα του 5%.

Ακόμη πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη της ΕΤΕ που έφτασαν το 4,4% και ήταν τα μεγαλύτερα της ημέρας στις μετοχές του 20άρη, συνέβαλαν στο να αρθεί η επιφυλακτικότητα που ξεκάθαρα βασάνισε τα περισσότερα τραπεζικά blue chips στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης. Για το συγκεκριμένο τίτλο δεν υπήρξαν πιέσεις, αλλά μάχη για να ξεπεραστούν τα επίπεδα των 15 ευρώ, που όποτε τα προσέγγιζε επακολουθούσε πτώση.

Η ανάλυση του τζίρου μας δίνει από τα 159,2 εκατ ευρώ, 138 στον 20άρη, 3,5 στον LiqMid, όταν ο τζίρος της ΕΤΕ με όγκο πακέτων 35.000 τεμάχια και συνολικό ημερήσιο 4118000 τεμάχια, έφτασε τα 62,4 εκατομμύρια. Συνεπώς ξεπέρασε κατά πολύ το σύνηθες ποσοστό, που ήταν το 1/3 του συνολικού τζίρου.

Οι ειδήσεις από το εξωτερικό μαζί με τις εικόνες διαμαρτυρίας πολιτών στο κέντρο της Αθήνας, δεν έδιωξαν την αισιοδοξία που προκλήθηκε την Πέμπτη από τη δημοπρασία των ελληνικών ομολόγων.

Θετικά και αρνητικά

Στα θετικά της συνεδρίασης εντοπίζονται:

*Η διατήρηση της ανόδου παρά τα μεγάλα κέρδη των δύο πρώτων συνεδριάσεων της εβδομάδας. Υπενθυμίζουμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου τα κέρδη ήταν 2,2% για το ΓΔ, τη Δευτέρα και την Τρίτη, οι μεταβολές ήταν +2,9%και 2,7% και με μια διόρθωση την Τετάρτη -0,4% επακολούθησε το +1,67% την Πέμπτη και την Παρασκευή.

*Η παρακολούθηση από το ΧΑ των διακυμάνσεων των υπόλοιπων ευρωπαικών δεικτών

*Η ύπαρξη μετοχών που παρουσιάζουν σταθερό ανοδικό momentum

*Η ένδειξη πως ακόμη και όταν οι traders ρευστοποιούν για να ενθυλακώσουν κέρδη οι τιμές των μετοχών συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν, καθώς η ζήτηση απορροφά την προσφορά του intraday.

Στα αρνητικά:

Η μείωση του τζίρου καθώς στη διάρκεια της καθόδου, συμμετείχαν τουλάχιστον 50 εκατομμύρια από το συνολικό τζίρο και για την άνοδο απαιτήθηκαν περίπου 100.

Η φανερή εξάρτηση του κλίματος από την εξέλιξη των μαχών που δίνονται στη διαπραγμάτευση της ΕΤΕ.

Το φαινόμενο του κλεισίματος στο υψηλό ημέρας, που τυχαίνει να είναι πολύ κοντά σε σημαντικές αντιστάσεις. Διότι δεν επιτρέπει βέβαιη πρόβλεψη για την ερχόμενη εβδομάδα, από πλευράς τεχνικής ανάλυσης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα