Σε διαβούλευση το ν/σχ για τις ενεργειακές επενδύσεις

Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2010 12:58
UPD:16:30

Σε δημόσια διαβούλευση, στην ιστοσελίδα www.opengov.gr τίθεται το ν/σχ του ΥΠΕΚΑ «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση, ενεργειακές υπηρεσίες και άλλες διατάξεις».

Το ν/σχ περιλαμβάνει ένα σύνολο πολιτικών και μέτρων, που εναρμονίζουν την ελληνική νομοθεσία με την οδηγία 2006/32/ΕΚ, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τον περιορισμό των ενεργειακών απωλειών και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Η αρμόδια υπουργός κα. Τίνα Μπιρμπίλη.

Στοχεύει στην αλλαγή του τρόπου χρήσης και κατανάλωσης της ενέργειας από τους καταναλωτές, έτσι ώστε να απαιτείται λιγότερη ενέργεια, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και την ποιότητα ζωής.

Δημιουργούνται οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών και παροχής στους τελικούς καταναλωτές μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο νέο σκηνικό που θα προκύψει, θα δραστηριοποιούνται εταιρείες που αναλαμβάνουν ολοκληρωμένα έργα ενεργειακών υπηρεσιών, από την προμήθεια του εξοπλισμού και την εγκατάσταση, ως τη χρηματοδότηση της δαπάνης και τη διαχείριση του συστήματος.

Ο ρόλος αυτών των επιχειρήσεων είναι, αναλαμβάνοντας το τεχνολογικό και επενδυτικό ρίσκο, να παρέχουν φθηνότερες ενεργειακές υπηρεσίες εφαρμόζοντας μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στις εγκαταστάσεις ή το οίκημα ενός χρήστη.

Η πληρωμή των παρεχομένων υπηρεσιών βασίζεται στην επίτευξη των βελτιώσεων της ενεργειακής απόδοσης. Η υλοποίηση αυτών των έργων μπορεί να γίνεται και μέσω της Χρηματοδότησης από Τρίτους (ΧΑΤ). Αυτός είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, εκεί που δεν υπάρχουν ίδια κεφάλαια.

Έτσι σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, συμπληρώνει το ΥΠΕΚΑ, διαμορφώνεται το νομοθετικό πλαίσιο και παρέχεται ένα σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης και υλοποίησης ενεργειακών επενδύσεων.

Μεταξύ άλλων στο ν/σχ περιλαμβάνονται επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας (π.χ. μονώσεις, αλλαγή καυστήρα, διπλά τζάμια) με χρηματοδότηση από τρίτους, απόσυρση στα κρατικά οχήματα, νέες αλλαγές στα έντυπα των λογαριασμών της ΔΕΗ με προσθήκη στοιχείων για το περιθώριο εξοικονόμησης που υπάρχει.

Με το θεσμό της χρηματοδότησης ενεργειακών επενδύσεων από τρίτους, ο καταναλωτής απαλλάσσεται από το βάρος της εκταμίευσης των ποσών που απαιτούνται για να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας, τα οποία καταβάλλονται από τρίτη εταιρία, που μπορεί να είναι και τράπεζα. Η εταιρία θα ανακτά το κόστος της επένδυσης σταδιακά, εισπράττοντας ένα μέρος από το οικονομικό όφελος που προκύπτει από την εξοικονόμηση ενέργειας του τελικού καταναλωτή.

Με υπουργική απόφαση θα προβλεφθεί υποχρεωτική ποσόστωση καθαρών οχημάτων, όπως ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου, βιοκαυσίμου, υδρογόνου στις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, ενώ θα θεσπιστεί και διαδικασία αντικατάστασης των παλαιών μεσαίων και βαρέων οχημάτων δημοσίας χρήσης άνω των 3,5 τόνων και άνω δεκαετίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα