Κοινοπραξία για «υπερδίκτυο» αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη

Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2010 17:38

Με όραμα τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού υπεράκτιου δικτύου αιολικής ενέργειας ενώνουν τις δυνάμεις τους δέκα εταιρείες, οι οποίες συναντήθηκαν σήμερα στο Λονδίνο.Υπό την ονομασία «Friends of the Supergrid» (Φίλοι του υπερ-δικτύου), η κοινοπραξία των εταιρειών θα έχει στόχο την ανάπτυξη, εγκατάσταση και διαχείριση μιας υποδομής Συνεχούς Ρεύματος Υψηλής Τάσεως (HVDC).

Η κατασκευή ενδοσυνδέσμων που θα συνδέουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα εκτείνονται κατά μήκος της Βόρειας Θάλασσας από τη Σουηδία και τη Δανία έως τη Βρετανία και αναμένεται να κοστίσουν 15-20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση που συνετάχθη για λογαριασμό της Greenpeace.

«Πρέπει να ενοποιήσουμε τις υποδομές αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη προκειμένου να διευκολυνθεί το ελεύθερο εμπόριο ηλεκτρική ενέργειας μεταξύ των κρατών μελών», δήλωσε ο Έντι ΟΆΚόνορ, πρόεδρος της Mainstream Renewable Power.

Η οργάνωση «The Friends of the Supergrid» συστάθηκε με σκοπό να ασκήσει πίεση στους παράγοντες του χώρου και στους αρμόδιους λήψης αποφάσεων με στόχο την κατασκευή του υπερδικτύου που θα αλλάξει τον τρόπο παραγωγής , μεταφοράς και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ερχόμενες γενιές», σύμφωνα με τον κ. ΟΆΚόνορ

Έως το 2020, αναμένονται συνολικές επενδύσεις 57 δισ. ευρώ στην αιολική ενέργεια με στόχο την εξασφάλιση δυναμικότητας 40 gigawatt, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου διατείνονται ότι το υπερδίκτυο θα αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από τη μεταβλητότητα της αιολικής ενέργειας και θα βελτιστοποιήσει τη χρήση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα