Mεγάλη πτώση στο Τόκιο

Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2001 10:33
UPD:10:42

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι ιαπωνικές μετοχικές τιμές. Εντονες ανησυχίες προκάλεσαν τα κατώτερα των προβλέψεων οικονομικά αποτελέσματα της αμερικανικής Qualcomm, ενώ οι επενδυτές έδειξαν να μην συγκινούνται από τη νέα μείωση των επιτοκίων από τη Fed http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/11/07/175497.htm .

«Δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις ότι οι μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων οδηγούν σε οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε Ιάπωνας χρηματιστής στο "Bloomberg".

O δείκτης Nikkei σημείωσε σήμερα τη μεγαλύτερη πτώση του σε διάστημα οκτώ εβδομάδων κλείνοντας στις 10.284,98 μονάδες μειωμένος κατά 3,28%. Ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχώρησε κατά 2,35% και διαμορφώθηκε στις 1.038,52 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές εταιρειών από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας στον απόηχο των απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων της Qualcomm.

H αμερικανική εταιρεία ασύρματης τεχνολογίας μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street ανακοίνωσε κέρδη κατώτερα των προβλέψεων για το τέταρτο οικονομικό της τρίμηνο. Παράλληλα, προέβη στην εκτίμηση ότι τα κέρδη της στο τρέχον τρίμηνο θα κυμανθούν στο χαμηλότερο επίπεδο των ήδη αναθεωρημένων εκτιμήσεών της.

Η μετοχή της Sony υποχώρησε κατά 5,42%, ενώ οι μετοχές των εταιρειών Advantest και NEC έκλεισαν με απώλειες 5,38% και 2,96% αντιστοίχως.

Η μετοχή της NTT DoCoMo απώλεσε 2,35% εν αναμονή των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο. Λίγη ώρα μετά τη λήξη της συνεδρίασης η κορυφαία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι στο παραπάνω χρονικό διάστημα τα κέρδη της μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2000 λόγω της εμφάνισης έκτακτης ζημίας στο πλαίσιο της απόσβεσης της επένδυσής της στην ολλανδική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας KPN Mobile.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και ο τραπεζικός κλάδος, καθώς αυξάνεται το ύψος των επισφαλών xρεών που βαρύνουν μεγάλες ιαπωνικές τράπεζες. Η μετοχή της Mizuho Holdings σημείωσε μεγάλη πτώση κατά 8,16%, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψαν, επίσης, οι μετοχές των UFJ Holdings Inc. και Asahi Bank.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα