Στα ίδια επίπεδα με την Παρασκευή ο ΓΔ

Τρίτη, 09 Μαρτίου 2010 18:21

Με τζίρο περίπου 185,5 εκατομμύρια ευρώ το ΧΑ βρέθηκε πάλι στα επίπεδα τιμών που όρισε το κλείσιμο της Παρασκευής 5/3 δηλαδή στις 2085,2 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης συγκέντρωσε 140,3 εκατ ευρώ και η αξία συναλλαγών της ΕΤΕ ξεπέρασε τα 60. Κέρδη εμφάνισαν στο κλείσιμο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΤΕ, ΤΙΤΚ, ΙΝΛΟΤ, ΕΛΠΕ ΟΠΑΠ, εκ των οποίων οι τρεις τελευταίες κέρδιζαν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Oι μετοχές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης παρουσίασαν υπεροχή στις ανοδικές με τις ΑΛΑΠΙΣ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΙΑΤΡ, ΛΑΜΔΑ, ΜΗΧΚ, ΜΠΕΛΑ, ΦΟΛΙ, ΦΟΡΘ, ΦΡΛΚ. Ο τζίρος τους πλησίασε τα 10 εκατομμύρια ευρώ και συνεπώς, ανέβηκε η αξία συναλλαγών των μετοχών εκτός των 40 που περιλαμβάνουν οι βασικότεροι σε τζίρο δείκτες κεφαλαιοποίησης.

H μεσαία κεφαλαιοποίηση λοιπόν έκανε την διαφορά αλλά και η εξάπλωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος σε μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης. Αυξήθηκε επίσης η αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Τα ξένα χρηματιστήρια μετά την λήξη στην Αθήνα αποκτώντας παράλληλη λειτουργία με τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, άρχισαν να παρουσιάζουν μικρή άνοδο και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων το spread έκλεισε στις 315 μονάδες, αυξημένο σε σχέση με την Δευτέρα. Τεχνικά λοιπόν αποκαλύπτεται η ισχύς της οροφής των 2080 μονάδων τις οποίες πλησίασε ο ΓΔ την προηγούμενη εβδομάδα και από τότε δεν ξεκολλάει ούτε προς τα πάνω αλλά ούτε και προς τα κάτω.

Οι επενδυτές χωρίς ιδιαίτερη πίεση αισθάνονται άνετα στα τρέχοντα επίπεδα, παρά την συντονισμένη «ψαλμωδία» των ξένων επενδυτικών οίκων και των πηγών που αναπαράγουν αποκλειστικά την αυθεντία των «αντικειμενικών» τους αναλύσεων, που θέλουν τις κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών της ραχοκοκαλιάς του ΧΑ χαμηλότερα.

Εκτιμούμε ότι αν οι αγορές των ΗΠΑ κινηθούν αποφασιστικά ανοδικά, δύσκολα θα επαληθευτούν οι «αξιολογήσεις» των επιδόσεων των τραπεζών της χώρας από τους ξένους οίκους, που άλλωστε είναι αλληλοσυγκρουόμενες ευτυχώς για το βάθος των συναλλαγών.

Στα Θετικά της συνεδρίασης:

Η αύξηση του τζίρου προς το τέλος που ήταν σαφής η υπεροχή των αγοραστών έναντι των πωλητών.

Η εξάρτηση της διακύμανσης του μέσου όρου από την πορεία της ΕΤΕ

Η παρακολούθηση του κλίματος που επικρατεί στις διεθνείς αγορές έστω και με τις μεταβολές που είναι μεγάλες ανεξαρτήτως πρόσημου.

Η άνοδος στο τζίρο των μετοχών εκτός των FTSE20 και LiqMid

Στα αρνητικά

Η συνέχεια στην «διπλοπροσωπία» των επενδυτικών επιλογών

Η αδυναμία να διαπεραστούν με αποφασιστικότητα οι 2080 μονάδες

Η άνοδος στα spreads και η επίκληση αυτών που χρησιμοποιούν κακώς την έννοια της κερδοσκοπίας.

Η επιμονή των πιέσεων σε μετοχές που πρωταγωνίστησαν στην άνοδο των τιμών που άρχισε από τις 22/2 και συνεχίζεται με εννιά ανοδικές και τέσσερις καθοδικές εκ των οποίων δύο μόνο με απώλειες πάνω από 0,4%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα